SOCIETAT
Societat 24/03/2014

Primera condemna a l'Estat per denegar a dos transsexuals l'entrada a un local

El controlador d'accessos de la discoteca Get Back de la capital catalana ha estat condemnat a un any d'inhabilitació per a l'exercici del seu ofici i a indemnitzar amb 300 euros cadascun dels dos transsexuals discriminats

Efe
2 min

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha condemnat a un any d'inhabilitació el controlador d'accessos d'una discoteca que va impedir l'entrada a dos transsexuals, en la primera sentència dictada a Espanya que castiga la denegació d'un servei empresarial per motius de discriminació a aquest col·lectiu.

En la seva sentència, el jutjat penal número 6 de Barcelona condemna el controlador d'accessos de la discoteca Get Back de la capital catalana a un any d'inhabilitació per a l'exercici del seu ofici i a indemnitzar amb 300 euros cadascun dels dos transsexuals discriminats.

La sentència estableix la responsabilitat civil subsidiària dels propietaris de la discoteca en el pagament d'aquestes indemnitzacions, per entendre que el processat va cometre els fets en l'exercici de les seves funcions i per ordre dels responsables de l'establiment.

Aquest cas de discriminació va arribar a judici arran de la denúncia presentada per dos transsexuals –un home i una dona– davant els Mossos d'Esquadra el 30 d'octubre del 2011, quan se'ls va denegar l'accés a una discoteca a la qual pretenien entrar amb un grup d'amics.

El condemnat, al costat d'un altre porter que també estava acusat però ha estat finalment absolt, va impedir el pas als transsexuals al·legant, en primer lloc, que l'aforament estava complet. En adonar-se que, malgrat això, els controladors d'accessos estaven permetent l'accés a d'altres persones, un dels denunciants va demanar explicacions als porters.

El condemnat els va contestar llavors que no se'ls podia deixar entrar perquè "el seu cap no volia barrejar els ambients", en una "al·lusió clara" a la seva condició de transsexuals, segons manté el jutge en la seva sentència. Com a conseqüència d'aquests fets, afegeix el magistrat, els transsexuals van patir "crisi d'ansietat, angoixa i impotència", per la qual cosa obliga el controlador d'accessos a indemnitzar-los per aquests danys morals.

El jutge ha donat credibilitat als denunciants i també considera provat que, a banda dels dos encausats, en la denegació de l'accés va intervenir una tercera persona "que va actuar de forma agressiva" contra els transsexuals, però que no ha pogut ser identificada.

Així ho va explicar en el judici un dels dos denunciants, que sosté que un membre de l'equip de seguretat "molt agressiu" li va pegar al pit mentre li advertia que no podia entrar, i juntament amb altres vigilants els van dirigir expressions vexatòries com "travolos" o "maricons".

En un comunicat, l'Observatori Contra l'Homofòbia de Catalunya (OCH) ha denunciat que aquest tipus d'episodis "no són aïllats i es produeixen sovint a Barcelona", per la qual cosa ha instat a presentar denúncia a totes aquelles persones que es vegin discriminades en l'accés a serveis empresarials. L'OCH ha emplaçat també l'Ajuntament de Barcelona a "implementar polítiques contundents contra les agressions i discriminacions" que pateix la comunitat LGTB (lesbiana, gai, transsexual i bisexual).

stats