EDUCACIÓ
Societat 04/09/2015

Rècord històric d’alumnes

El curs escolar comença amb 13.000 estudiants més i un augment de 800 mestres i professors

Elisabet Escriche
3 min
alumnes

BarcelonaEl curs escolar 2015-16, que arrencarà el 14 de setembre, començarà amb una xifra rècord d’alumnes: 1.560.468 (gairebé 13.000 més que el curs passat). Per segon any consecutiu també s’incrementarà la plantilla de docents, amb 800 dotacions, de manera que s’arriba als 65.577. La xifra, però, continua sent inferior a la del curs 2011-2012 -abans que comencessin les retallades-, que superava els 67.000. D’aquests 1,56 milions d’alumnes, 1,30 estudiaran algun curs d’educació obligatòria, batxillerat o formació professional. És en la FP on s’ha produït l’augment més significatiu -un 5,9% en la de grau mitjà i un 2,9% en la superior-. En canvi, l’única etapa on baixen els alumnes és la de 0-3, a causa del descens demogràfic.

Durant la presentació del nou curs escolar, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va apuntar ahir que tot i l’augment d’estudiants no hi haurà més alumnes per classe i va denunciar la reducció de 94 milions d’euros del ministeri d’Educació a Catalunya. El 2011 l’aportació de l’Estat va ser de 95,6 milions d’euros i aquest curs baixa fins als 1,46 milions. La consellera, a més, va anunciar un seguit de mesures que tenen en el punt de mira evitar l’exclusió social de l’alumnat, millorar la formació del professorat o recuperar els ajuts a estudis oblidats com els musicals. El sindicat CCOO va titllar de “triomfalista” el discurs de Rigau i va recordar a la consellera que el pressupost en educació s’ha reduït un 17% des del 2009.

Una Lomce descafeïnada

Els centres només compliran els requisits administratius

La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) s’estén aquest curs a tota la primària, a primer i tercer d’ESO i a primer de batxillerat. La consellera va insistir que es complirà “en l’àmbit administratiu” perquè els alumnes no trobin entrebancs a l’hora d’obtenir les titulacions acadèmiques. En relació al batxillerat, Rigau va deixar clar als estudiants que l’accés a la universitat es continuarà fent a través de la selectivitat.

Formació per als docents

Hi haurà un curs per millorar les matemàtiques i un màster

D’una banda, s’oferirà als docents un curs de 100 hores a través de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per millorar l’ensenyament de les matemàtiques, especialment de geometria. De l’altra, s’oferiran 50 places per fer un màster d’actualització dels coneixements disciplinaris i didàctics de matemàtiques i anglès a primària. Es tracta d’un pla pilot que serà gratuït per als docents amb l’única condició que apliquin els coneixements al seu centre.

Més beques menjador

També hi accediran els alumnes de 0 a 3 anys i els de secundària

Es destinaran 48 milions d’euros per a 80.000 beques menjador. Les dades ja estan en mans dels consells comarcals i, per tant, les famílies poden començar el curs sabent si tenen dret o no a aquest ajut. Per primer cop també hi haurà una altra partida de 3 milions d’euros que beneficiarà 3.300 infants d’escoles bressol i s’impulsarà un pla pilot a partir del mes de gener per oferir un àpat als alumnes de secundària. La prova es farà en deu instituts d’alta complexitat de Barcelona i consistirà a oferir a tots els alumnes un àpat a la una del migdia perquè els alumnes, la majoria dels quals fan jornada compactada, se’l puguin menjar durant el segon esbarjo.

Pel que fa a material escolar, s’augmentaran fins a 4 milions d’euros (1,5 més que el curs passat) les ajudes perquè les escoles comprin llibres. Se’n beneficiaran 968 centres educatius.

Menys barracons

90 centres estan formats per mòduls prefabricats

El nou curs també començarà amb menys mòduls prefabricats. Es passarà dels 1.026 del curs passat als 996 actuals. Els centres que s’ubicaran totalment en mòduls prefabricats seran 90, vint menys que el curs 2010-11. En total, s’han construït onze centres nous, mentre que se n’han rehabilitat set. A més, es calcula que s’han fet més de 500 actuacions de millora.

Nou registre d’alumnes

S’anomena Ralc i permetrà fer un millor seguiment de l’estudiant

Les escoles també disposaran d’un registre acadèmic digitalitzat de l’alumnat que garantirà la custòdia de les dades. Alhora Ensenyament destinarà 5 milions d’euros a les escoles de música municipals, que en els últims anys han vist com deixaven de rebre aportacions, i ultimarà el decret d’escola inclusiva, que s’aprovarà a l’inici de la pròxima legislatura.

stats