SALUT
Societat 31/03/2015

Salva la vida després de superar un trasplantament de cara

És la segona operació d’aquest tipus que fa amb èxit la Vall d’Hebron

Mario Martín Matas
3 min
Salva la vida després de superar un trasplantament de cara 35 trasplantaments en 7 hospitals de tot el món

BarcelonaSalvar la vida i, a més, tornar a tenir un rostre que el pugui fer sentir bé. Això és el que ha aconseguit un pacient intervingut durant 27 hores seguides a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona per un grup de 45 professionals, que van extreure-li la “malformació massiva arteriovenosa” que patia al cap i al coll i després van reconstruir-li els dos terços inferiors de la cara, la boca, la llengua i la faringe.

El cap del servei de cirurgia plàstica i cremats, Joan Pere Barret, va explicar ahir els detalls d’una intervenció pionera, cinc anys després d’haver protagonitzat una operació similar, en aquella ocasió per reconstruir la cara d’un noi que havia patit un traumatisme greu.

El nou trasplantament de cara era encara més complex i obligava, abans de fer-lo, a eliminar una deformació progressiva dels teixits de la cara que actuava com un tumor maligne i que comportava per al pacient greus problemes de visió, de parla i fins i tot sagnats periòdics que posaven en risc la seva vida. “No es tracta de fer el que ningú ha fet abans per mirar de ser els primers, sinó fer el que pensem que pot salvar la vida d’un malalt”, va explicar el doctor Barret.

Privacitat del pacient

L’home operat, d’uns 45 anys i natural de l’Estat -no n’han transcendit més detalls perquè aquest era el seu desig-, havia consultat diversos centres de prestigi internacional, també als EUA, però arreu li havien dit que l’operació era “inviable”. Fins que a la Vall d’Hebron van considerar que si l’extirpació es completava amb un trasplantament de cara era possible salvar-li la vida.

El pacient va ser valorat l’any 2012 i des de llavors esperava trobar un donant òptim, una tasca que no ha sigut fàcil per la negativa d’algunes famílies a cedir el rostre dels seus difunts. Els metges van fer-li intervencions parcials entre el 2013 i el 2014 per disminuir els sagnats que patia i ara ha aconseguit recuperar la salut i part de les seves funcions vitals, com la deglució i la parla.

L’operació va programar-se a mitjans de febrer i l’home ja ha rebut l’alta. És capaç de reconèixer-se i està “molt satisfet”, però haurà de seguir durant més d’un any amb sessions de rehabilitació per millorar aquestes funcions vitals, van explicar els representants de la Vall d’Hebron. “Els malalts no esperen estar més guapos, sinó tenir una cara normal”, va precisar el doctor Barret, que va rebutjar qualsevol interpretació estètica del canvi.

L’operació va obligar els cirurgians a revascularitzar la pell del nou rostre en primer lloc, per assegurar-ne la viabilitat, extirpar més tard la malaltia -ubicada en un principi sota la llengua- i reconstruir el rostre. El gerent del centre, Vicenç Martínez, va dir que és un “privilegi” comptar amb professionals tan qualificats i va considerar que l’operació forma part de les fites històriques de la medicina.

35 trasplantaments en 7 hospitals de tot el món

El primer trasplantament parcial de cara va fer-se a França l’any 2005. Des de llavors l’han completat amb èxit set hospitals d’Espanya, França, Turquia, Polònia i els Estats Units en com a mínim 35 ocasions, quatre vegades a l’Estat. L’Hospital de la Vall d’Hebron va ser el primer del món que va completar l’any 2010 un trasplantament total. En aquella ocasió l’operació es va fer a un noi que havia perdut bona part del rostre per un traumatisme molt greu. L’equip dirigit pel doctor Barret va fer un trasplantament de tota l’estructura facial, inclosos els ossos dels pòmuls i de la mandíbula, els llavis, el nas i les dents.

stats