Publicitat
Publicitat

La guia per entendre el bosó de Higgs

Sis qüestions amb resposta sobre la importància del descobriment de l'anomenada partícula de Déu i l'origen de l'univers

1. Què és exactament el bosó de Higgs? És una partícula que forma part del model estàndard que descriu les partícules elementals i com interactuen entre si, però que mai s'ha pogut observar de manera empírica. Intervé atorgant massa a les partícules.

2. Per què és tan important per als físics? Si no existís, caldria replantejar el model estàndard. Sense massa, l'Univers no seria com és. No existirien els àtoms, no hi hauria matèria, ni vida. Si no el trobem, caldrà modificar el model.

3. Com busquen els científics el bosó de Higgs? Els acceleradors de partícules, el del CERN, a Ginebra, i el Fermilab, als Estats Units, fan xocar protons. No es pot observar directament i es busca la seva "empremta".

4. Existiria el mecanisme de Higgs sense la partícula? El mecanisme de Higgs és un medi que existeix arreu, a l'espai. És evident que la massa existeix i, per tant, funciona. Si existís la partícula, ho explicaria. Si no, caldria investigar en altres direccions.

5. Quines altres possibilitats hi ha si el bosó no existís? Podria ser diferent del que planteja el model estàndard. Hi ha teories que suggereixen l'existència d'un zoo de noves partícules, amb diferents tipus de bosons de Higgs.

6. Per què ajudarà a conèixer millor l'Univers? El model estàndard no descriu el 96% de l'Univers invisible. Un dels objectius de l'accelerador LHC és anar més enllà del model estàndard i trobar el bosó de Higgs podria ser el primer pas.

Més continguts de Societat

  1. Un sabotatge a l'AVE deixa penjats 13.000 passatgers

    Quatre talls a dues línies de fibra òptica entre Vilafranca del Penedès i Gelida afecten una vintena de trens i provoquen el caos a la línia d'alta velocitat. Fins a les deu del matí no s'ha començat a restablir la circulació

  2. Krzysztof Charamsa: “El meu acte és un gest de protesta davant el sabotatge que se li fa al papa Francesc”

    En una entrevista concedida avui a l'ARA, el prelat que ha sacsejat l'Església en anunciar que és homosexual i que té parella assegura que, si no revisa la interpretació de la Bíblia, el catolicisme esdevé "fonamentalista"