INFRAESTRUCTURES
Societat 17/05/2012

La campanya #novullpagar pacta rebaixar la tensió als peatges

La campanya #novullpagar va pactar ahir amb els treballadors dels peatges rebaixar la tensió. Trànsit acumula 16.000 denúncies. En un 8% dels casos, ha tramitat requeriments per identificar l'infractor.

Albert Balanzà
2 min
ACCIÓ REIVINDICATIVA 
 Una família amb els cartells de la campanya el Primer de Maig a Vilassar.

BARCELONA.Només falten tres dies perquè la campanya #novullpagar superi una nova barrera en la seva iniciativa popular d'insubmissió contra els peatges. Diumenge s'ha convocat una altra protesta coordinada als principals peatges, com Mollet, Alella, Vilassar, Martorell i Girona sud. Després de la primera gran protesta del Primer de Maig -en què les concessionàries van acumular 6.000 denúncies després de prendre nota dels insubmisos que s'atansaven a cada peatge i es negaven a pagar-, la campanya ha continuat sent intensa, encara que sigui d'una manera més individual, i ja ha sumat fins a 16.000 denúncies, segons dades de les concessionàries facilitades pel Servei Català de Trànsit.

Tot i el creixement exponencial de la xifra, el cert és que aquest nombre de denúncies només suposa aproximadament un 0,2% del total d'usuaris que han passat pels peatges en aquestes sis setmanes que fa que dura la protesta més o menys oficialitzada. Per exemple, només en un dia el peatge d'Arenys suma 9.000 usuaris que paguen 2,14 euros.

Ara mateix, els insubmisos que han optat per pronunciar el "no vull pagar" a la barrera de peatge han rebut només en casos comptats un requeriment perquè identifiquin el conductor del vehicle, però les dades inicials de 500 avisos que va enviar el Servei Català de Trànsit en una primera fase ja gairebé s'han triplicat i ahir ja sumaven 1.291 enviaments. Fonts del departament d'Interior van explicar ahir a l'ARA que, un cop responguin els qui hagin rebut l'avís, es tramitarà la corresponent multa a l'infractor i la denúncia, tal com és habitual, es podrà pagar a meitat de preu en un termini inicial de dies.

Respecte treballadors-usuaris

Com a mesura de distensió a peu de peatge, ahir representants de la secció sindical de CCOO i UGT van signar un manifest conjunt amb l'Assemblea Nacional Catalana i #novullpagar per fer una crida al respecte entre treballadors dels peatges i insubmisos de la campanya per evitar incidents.

stats