BARCELONA
Societat 07/11/2012

El 45% dels comerços del Raval ja els regenten immigrants

El comerç minorista trampeja la crisi al barri del Raval de Barcelona gràcies als establiments regentats per immigrants, que ja representen el 45% del total. Creixen, sobretot, els comerços en mans d'asiàtics.

M. Ortega
2 min
El 45% dels comerços del Raval ja els regenten immigrants

BARCELONA.El comerç del barri del Raval sobreviu, cada cop més, gràcies a la iniciativa dels nouvinguts, i molt especialment de les persones d'origen asiàtic, que són les que més establiments hi han obert des de l'inici de la crisi. Sobretot, en l'àmbit de l'alimentació. Els locals regentats per immigrants ja representen el 45% del total, cosa que suposa un creixement del 10% en relació al període de precrisi. Així es desprèn de l'Estudi Econòmic i Comercial del Raval 2010-11, elaborat per la Fundació Tot Raval en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona.

Només el 26,5% dels establiments que van obrir les portes durant el 2011 als carrers del Raval -un dels barris més mestissos de la ciutat- eren de titularitat autòctona. Es tracta d'una tendència que va a més des dels anys 80 i que ha servit per pal·liar la sacsejada de la crisi, amb excepcions com la del Raval Sud, on prop de la meitat dels establiments tenen abaixada la persiana. També ha servit per modificar sensiblement el paisatge del Raval, amb una presència cada cop més elevada de botigues d'alimentació. Tot i així, els serveis encara encapçalen l'activitat econòmica del barri.

La presència de comerç minorista al Raval només s'ha reduït, entre els anys 2005 i 2011, un 4% -i l'alimentació ha crescut un 14%-. Però gairebé el 40% dels establiments han canviat de mans els últims anys i són molts els que continuen oberts per l'impuls d'immigrants no comunitaris (majoritàriament del Pakistan, l'Índia i Bangla Desh). A les zona centre l'auge de comerços regentats per persones d'origen asiàtic és especialment notori: suposen quasi la meitat del total de comerços en mans d'immigrants.

L'estudi posa de manifest la tendència a l'alça del lloguer, també, en els locals comercials, i de manera més notòria en els que regenten nouvinguts (només el 9% el tenen en propietat, mentre que aquest percentatge puja al 24% en els comerços que són propietat d'autòctons). La immensa majoria dels negocis són de petit format, és a dir, tenen menys de deu treballadors, i estan regentats per homes. De fet, els locals on la propietària o la gerent és una dona són només un 15%. Un altre percentatge baix és el de comerços que tenen el rètol en català, cosa que només es produeix en el 44% dels casos.

Oberts en festius

L'estudi també ha servit per constatar que el 30% dels comerços obren els diumenges. Alguns, amb el permís pertinent perquè són bars, restaurants o petits establiments de queviures. I d'altres, al marge de la normativa. Tres de cada quatre comerços aixequen la persiana cada dia, mentre que la resta han quedat en desús com a conseqüència de la situació econòmica. Una dinàmica evident al Raval Sud -pendent de les reformes previstes a la llei de barris-, on 105 dels 222 establiments estan tancats.

stats