Societat 19/12/2016

Colau plantarà al gener la llavor de sis noves superilles

Seran a Sant Antoni, l’Esquerra de l’Eixample, les Corts, Horta i Camp d’en Grassot, a Gràcia. També es consolidarà i s’ampliarà la superilla del Poblenou, a Sant Martí

Selena Soro
2 min
01. Un ciclista entra a la superilla.  02. Cua de vehicles al carrer Pere IV.

BarcelonaEl govern d’Ada Colau començarà a plantar al gener les llavors de 6 noves superilles a Barcelona, després de la primera prova pilot al Poblenou, iniciada aquest setembre. Seran als districtes de Sant Antoni, l’Esquerra de l’Eixample, les Corts, Horta i Camp d’en Grassot, a Gràcia. També es consolidarà i s’ampliarà la superilla del Poblenou, a Sant Martí. És la proposta que el govern ha presentat aquest dilluns als grups de l’oposició durant la reunió del Pacte de Ciutat per les Superilles, una taula que es va crear fa uns mesos per concretar calendari, pressupost i metodologies d’aplicació.

En declaracions als mitjans abans de la reunió, la tinent d’alcalde i regidora d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha anunciat que el mes vinent s’iniciaran els processos participatius als 6 districtes afectats per començar a donar forma a les noves superilles, que es perfilaran al llarg del 2017 i s’executaran de manera definitiva el 2018. A banda, també es valoraran noves peticions de districtes com Nou Barris i Sant Andreu, ja que, segons Sanz, el govern vol desplegar durant aquest mandat el màxim nombre de superilles que els sigui possible. De cara a aquests futurs projectes, però, la tinent d’alcalde ha recalcat que “s’invertiran més hores i més treball en el procés participatiu” que en la prova pilot al Poblenou, que ha reconegut que va ser “insuficient”. “Tenim molt clar que el model que s’implementi no ha de ser rígid i s’ha de treballar amb els veïns”, ha dit.

ERC i CiU fan front comú

Unes hores abans que tingués lloc la reunió, els grups municipals de CiU i ERC a l’Ajuntament han escenificat un front comú per un pacte de ciutat “alternatiu” que “redefineix” el desplegament de les superilles a Barcelona. L’acord que han signat els dos grups es basa en 7 punts, que demanen, entre altres qüestions, redefinir un programa propi per a la implantació de les superilles, dotar aquesta implantació de partides pressupostàries suficients i crear una taula de treball per cercar el consens polític necessari. El text de CiU i ERC també lamenta la gestió que el govern ha fet en la implantació de la superilla del Poblenou, en el sentit que “desvirtua el model pel que fa a la mobilitat, i només proposa solucions de mobiliari i usos provisionals”.

En declaracions als mitjans, Sanz ha recordat que per al desplegament de les superilles ja s’havia previst –i fet públic– un pressupost aproximat de 10 milions d’euros i que la reunió d’aquella tarda ja era una taula de treball que havia de servir precisament per “arribar a consensos”. “Som els únics que ens hem atrevit amb les superilles”, ha conclòs finalment la tinent d'alcalde.

Durant la reunió d'aquesta tarda amb els grups també s'han posat sobre la taula els canvis a posar en marxa durant les pròximes setmanes a la superilla del Poblenou, que inclouen obrir un carril de circulació al carrer Roc Boronat a velocitat restringida, pacificar completament el carrer Sancho de Ávila entre Llacuna i Roc Boronat, pacificar de manera definitiva el tram d’Almogàvers entre Llacuna i Roc Boronat, amb unió amb l’obra del carrer Pere IV, i la instal·lació de bancs i arbres a les parts de la superilla “que no comprometen la mobilitat”.

stats