Societat 09/07/2015

Europa decideix (per ara) no restringir les fotografies de monuments públics

El Parlament Europeu tomba l'esmena que pretenia que els autors o representants de les obres a l'aire lliure poguessin cobrar per l'ús comercial de les imatges

Enric Borràs
3 min

BarcelonaEl Parlament Europeu ha tombat avui l'esmena de l'eurodiputat francès Jean-Marie Cavada (ALDE) que pretenia que els autors de monuments en llocs públics, o els seus representants, poguessin cobrar per l'ús comercial de les fotografies que se'n fessin. "El Parlament ha escoltat les preocupacions dels europeus i ha rebutjat la suggerència de limitar el dret de fotografiar lliurement l'espai públic", ha declarat després de la votació l'eurodiputada del Partit Pirata alemany Julia Reda, autora de l'informe on Cavada havia fet l'esmena.

Reda ha intervingut en el ple del Parlament (al vídeo podeu veure el seu discurs) per defensar l'anomenada llibertat de panorama, l'ús lliure de les fotografies en llocs públics. L'informe que es discutia avui al Parlament no és cap normativa definitiva, però és el fonament en què es basarà la futura directiva europea per harmonitzar els drets d'autor a tota la Unió i que s'ha de tramitar durant l'hivern. Per això l'esmena de Cavada a l'informe havia fet saltar l'alarma.

La possibilitat de restringir la llibertat de panorama va fer que la Wikipedia fes una campanya per evitar-ho i que s'hi posicionessin en contra entitats del sector turístic i associacions d'enginyers, periodistes i fotògrafs. Un fotògraf, Nico Trinkhaus, ha aplegat mig milió de firmes a favor de la llibertat de panorama via Change.org. A través de la Wikipedia els eurodiputats han rebut milers de correus electrònics de ciutadans que els demanaven que garantissin la llibertat de panorama.

Amb el text de l'esmena que havia fet Cavada, i que no ha prosperat, no quedava clar qui hauria de pagar els drets de les imatges de monuments publicades en un perfil personal de Facebook, per exemple. Però a més si s'hagués aprovat la Wikipedia hauria d’esborrar milers de fotografies. És veritat que la Wikipedia no cobra per permetre llegir els articles, però les fotografies que els voluntaris hi publiquen són amb una llicència lliure que en permet l’ús comercial. “Ja no seria una enciclopèdia lliure, si les mantingués prohibint-ne l’ús comercial”, explica el portaveu de l'Amical Wikimedia, David Parreño.

Debat tancat en fals

Tot i que s'ha tombat l'esmena de Cavada, tampoc no s'ha aprovat la contraesmena que havia presentat l’eurodiputada alemanya Marietje Schaake (ALDE), que garantia "el dret a fer servir" les imatges d’obres situades en llocs públics. Segons Parreño, doncs, el debat "s'ha tancat en fals" i, com que l'informe finalment no inclou cap referència a aquest tema, molt probablement la discussió es tornarà a posar damunt la taula quan es discuteixi la directiva que n'ha de sortir. Mentrestant, explica Schaake, la situació continuarà com és ara.

La legislació espanyola actual permet la llibertat de panorama, és a dir, que les fotografies de monuments en llocs públics no han de pagar drets d’imatge. També és així a Alemanya i al Regne Unit, per exemple. França Itàlia i Grècia, en canvi, són molt més restrictius. L’esmena de Cavada volia “harmonitzar” els drets d’autor a Europa per la via més estricta.

El sector de fotògrafs professionals està indignat davant la possibilitat que hagin de pagar drets d’autor per fotografiar monuments que estiguin en espais públics. “Europa s’hauria d’harmonitzar en els aspectes positius, i no en ximpleries com aquestes”, assenyala Lluís Salom, secretari d’organització del Sindicat de la Imatge UPIFC. “A països com França ja ho apliquen, i és un lloc que ha deixat de ser capdavanter en la indústria fotogràfica mundial perquè als fotògrafs se’ls posen massa restriccions. No té cap sentit”, afegeix. Per a Salom, la proposta de llei és “absurda” i perjudicial per als fotògrafs, però també “per a la ciutadania en general, per al coneixement i per a la cultura”. Segons aquest professional, seria un “retrocés impensable” equiparar-se a França en aquest sentit.

Michele Curel, fotògrafa i membre de l’Associació de Fotògrafs Professionals d’Espanya, opina que aquesta nova normativa complicaria “encara més” el sector de la fotografia: “Repercutiria en els freelance, en els bancs d’imatges, en les guies turístiques, en els diaris...” Per a aquesta fotògrafa, la llei de panorames és una llei “que s’han tret de la màniga i que no té cap sentit”.

stats