EMPRENEDORIA SOCIAL
Societat 06/05/2016

Saber si el teu fill té dislèxia en 15 minuts

La Fundació Princesa de Girona premia una apli per detectar dificultats d’aprenentatge

Selena Soro
3 min
Saber si el teu fill té dislèxia en 15 minuts

Barcelona“Quan tens dislèxia vius pensant que ets menys intel·ligent que la resta de la classe. La dislèxia t’ataca directament l’autoestima, i és la causa del 40% de l’abandonament escolar”. Ho explica Luz Rello, investigadora de la Carnegie Mellon University i artífex de Dytective, una aplicació per a Android que entrarà en funcionament al novembre i per la qual ahir va rebre el premi Fundació Princesa de Girona en la categoria de projecte social. La presidenta del jurat, Maravillas Rojo, va lloar la guardonada per la seva “història de superació personal” i pel seu ús de la tecnologia “per al bé comú”.

Rello, amb dislèxia des de petita, va aconseguir superar les seves dificultats -amb el suport de la família i de professionals- i va convertir-se en lingüista. És doctora per la Universitat Pompeu Fabra i explica que l’aplicació que ha creat és, sobretot, per a aquells pares que es troben que els seus fills “s’esforcen i s’esforcen però no obtenen resultats”. Més de 600.000 nens escolaritzats a l’Estat, diu, tenen dislèxia i no ho saben, una situació que fa que tots aquests infants siguin “atropellats per un sistema escolar que passa, sí o sí, per la lectura i l’escriptura”. Els nens amb dislèxia, explica, són tan o més intel·ligents que qualsevol altre, però tenen un problema d’aprenentatge: “La dislèxia afecta la lectura i l’escriptura, que és la manera com es transmeten els coneixements a l’escola actual. Un dislèxic no és tonto, però té dificultats amb la paraula escrita”. Normalment, continua la lingüista, ens quedem amb el fet que els dislèxics canvien l’ordre de les lletres o les paraules, però curiosament aquesta és la manifestació menys comuna a l’Estat. La més freqüent, diu, és la lectura lenta, seguida per la impossibilitat de detectar faltes d’ortografia i els problemes de memòria.

Perquè aquestes dificultats no esdevinguin una creu personal, assenyala la investigadora, és essencial que la dislèxia es detecti i pugui ser tractada. Per això, l’apli Dytective revela a través d’un test de 15 minuts si es té aquest trastorn. “El test funciona a través del joc, les rimes, la música, els símbols... Hem fet servir les dades de 10.000 nens diagnosticats de dislèxia per establir els patrons i hem obtingut un 90% de precisió a l’hora de detectar la dislèxia”, explica Rello. L’objectiu final, afirma, “és que no es perdi cap talent pel camí perquè un nen tingui la creença errònia que és menys que els altres”.

Premiar joves talents

Luz Rello recollirà el premi l’1 de juliol al Palau de Congressos de Girona, i ho farà en presència dels reis d’Espanya. La Fundació Princesa de Girona ja ha donat a conèixer quatre premis individuals (arts, lletres, empresa i investigació científica) a joves talents que també recolliran el guardó a l’estiu. Són el percussionista i director d’orquestra Andrés Salado, la poeta Elena Medel, l’emprenedor Sergio Álvarez i la química Sílvia Osuna.

La directora general de la fundació, Mònica Margarit, reivindica a l’ARA la importància de donar als joves “eines, moments i espais per expressar-se”. “El talent ja el tenen, i l’actitud també. Només els hem de donar les eines perquè puguin afrontar amb tranquil·litat el seu futur”, afegeix. Sobre els premiats, assegura que tots comparteixen un tret comú altament valuós: “Una mirada il·lusionada”.

stats