Meteo 16/05/2015

Tot l'episodi de calor comprimit en un 'time lapse'

Una càmera va enregistrar com la intrusió sahariana afectava la costa barcelonina des d'un vessant elevat de la serra litoral. Les imatges permeten entendre per què la calor extrema va esquivar la costa

Manel Cascante
2 min

BarcelonaL'episodi de calor, que va finalitzar de forma evident divendres, va implicar valors extraordinaris de temperatura màxima per un mes de maig a molts sectors del país, sobretot del prelitoral, les comarques de l'interior i Ponent i el Pirineu. En algunes localitats del Pirineu i Prepirineu dimecres van tenir temperatures més altes que les màximes absolutes dels estius del 2013 o 2014.

A Catalunya, la calorada intensa només va deixar al marge de registres escabellats les localitats situades arran de mar. La causa va ser sobretot la temperatura de l'aigua del mar, que voltava la marca dels 18 graus, i el règim de vents de procedència marítima que van mantenir sota control els termòmetres.

La càmera, que enfoca cap al Baix Maresme i el Barcelonès, va començar a enregistrar imatges dimarts, 12 de maig, dia en què va iniciar-se amb més força aquest episodi de calor extrema. La càmera permet observar, en alguns moments, la formació d'alguns bancs de boira a prop de la desembocadura del Besòs causats pel fort contrast tèrmic entre l'aire fresc, més proper a l'aigua marina, i la massa càlida que hi anava progressant per damunt.

Dimecres, 13, a partir de mig matí, es va fer molt visible l'arribada massiva de pols en suspensió procedent del desert. A partir d'aleshores l'ambient es va mostrar especialment tèrbol.

Dijous, 14, va ser la jornada més tòrrida a les comarques del prelitoral, justament al darrere de les carenes de la serra litoral. Cal destacar màximes de 36 graus a Sant Sadurní d'Anoia o 34 a Sant Cugat del Vallès i a Granollers a causa dels vents eixuts i reescalfats de l'oest. Va ser un dia tèrbol, amb pols del desert en suspensió, i amb presència de núvols alts i mitjans. La massa extraordinàriament càlida que teníem al damunt va afavorir la formació contínua de bancs de boira damunt del mar, tal com s'observa a les imatges. La boira mantenia l'ambient fresc només a la façana costanera. Terra endins, en canvi, la temperatura pujava de forma gradual. A Premià de Mar, per exemple, no van superar els 23 graus de temperatura màxima i a Barcelona el mercuri no va passar dels 24 graus a la zona del Fòrum. A Sant Gervasi, per contra, van arribar a fregar els 30 graus, i a l'Observatori Fabra van superar els 32 graus.

Divendres, 15, les imatges mostren un cel net i una visibilitat molt més bona. Els vents del nord i de mestral van bufar arreu i van escombrar i allunyar definitivament la bombolla d'aire calent.

stats