Meteo 20/06/2015

Els pins s'assequen a la serralada Litoral

Fa mesos que en general no plou de forma generosa i el darrer episodi de ruixats i tronades ha passat de llarg d'aquest sector del país. L'assecament parcial de les fulles, tot i no ser letal, es fa evident sobretot en el cas del pi pinyoner

Manel Cascante
3 min
Les fulles seques dels pins encatifen els camins polsosos. MANEL C.

BarcelonaLes pluges de les darreres setmanes han regat de forma molt irregular el país i, mentre que en alguns sectors han atenuat força la sequera, en d'altres amb prou feines s'han notat. Els darrers xàfecs han deixat al marge sectors del Maresme, el Barcelonès, el Baix Vallès, la Selva marítima o el Baix Empordà.

Pins més secs a prop del mar

Que ha plogut poc, i que a més fa mesos que no cau aigua de forma generosa, es pot deduir visualment tot passejant pels boscos d'aquest entorn. Un exemple clar el veiem a les pinedes del Parc de la Serralada Litoral, que des de fa setmanes pateixen l'assecament parcial de les seves fulles (acícules). Aquest fet es fa palès sobretot en el cas del pi pinyoner, una espècie exigent pel que fa a llum i temperatura, però que normalment sol tolerar bé l'eixut estival típic del clima mediterrani. L'assecament parcial del fullatge no sol comportar la mort dels exemplars, ja que habitualment se solen refer.

En Joan Anglada, Enginyer Forestal i tècnic del Parc del a Serralada Litoral, confirma que enguany s'han observat signes de debilitament dels arbres en forma d'un assecament accelerat de les fulles, sobretot dels exemplars que viuen al vessant del Maresme, on els sòls més sorrencs i inclinats fan que puguin retenir menys la humitat. L'assecament de les acícules més velles (d'anys anteriors) és una estratègia per tal de reduir les pèrdues d'aigua per evapotranspiració. Anglada esmenta també que això també passa en arbres del gènere Quercus (roures i alzines), tot i que en les mateixes condicions de sequera tenen una alta capacitat de recuperació. Aquest fet es va observar a finals d'hivern al Maresme en forma d'un decaïment de les masses d'alzina. Recentment, però, s'han recuperat.

La sequera ve de lluny

Si ens fixem en les dades climàtiques dels darrers dies i mesos podem comprovar que la sequera no és una sensació visual, sinó que realment és un fet en aquest sector del país. L'episodi tempestuós de les darreres dues setmanes tan sols va deixar 4 litres per metre quadrat a Òrrius o Alella, 3 a Premià de Mar i Mataró, 5 a Sant Fost de Campsentelles, entre 4 i 7 a Vallromanes, o 15 a Vallgorguina. El còmput anual també es troba clarament per sota les mitjanes, amb registres acumulats de només 124 litres per metre quadrat a Premià de Mar, 134 a Montmeló, 147 a Sant Fost de Campsentelles, 156 a Mataró, 165 a Òrrius o 176 litres a Alella. (font: Meteoclimatic)

Fongs i insectes

L'assecament de les fulles no sempre és a causa de la sequera, i Anglada apunta que cal considerar d'altres patologies, algunes de les quals apareixen indirectament pel debilitament dels arbres a causa de la climatologia desfavorable o la densitat excessiva d'arbres. Segons un estudi recent del Parc es descarta que pugui ser degut a qualsevol plaga d'insectes com la processionària o l'escolítid perforador, però no s'ha pogut contrarestar encara que sigui a causa d'alguna varietat de fong que ja ha provocat assecaments al Parc en d'altres episodis de sequera.

En qualsevol cas el tècnic considera que és raonable pensar que l'assecament d' enguany és degut a la pròpia estratègia del pi per afrontar la sequera, i que caldrà veure com evoluciona la recuperació de l'arbre mitjançant la generació de les noves acícules.

Quan plourà al Maresme?

La inestabilitat anirà a més a partir de dilluns, tot i que aquell dia tan sols es notarà al Pirineu en forma de xàfecs de tarda. La presència d'aire fred en altura afavorirà que, entre dimarts i dijous, descarreguin ruixats i tronades irregulars a diverses comarques, entre elles també al Maresme. Malauradament no es tractarà de les pluges generals, l'estiu ja és aquí i cal no oblidar que és l'estació més eixuta de l'any al litoral i també en alguns punts del prelitoral català.

Recordeu que a 'www.ara.cat/meteo' hi trobareu la darrera previsió per al vostre municipi

stats