CASTELLS
Societat 21/10/2012

La millor Santa Úrsula

Valls recupera el quatre de nou net onze anys després

Efren Garcia
2 min
La Joves de Valls ha carregat el 4 de 9 durant el Santa Úrsula d'aquest diumenge/ACN

VallsTot i les constants aturades per la pluja que ha remullat la plaça del Blat, Valls ha viscut avui la millor diada de Santa Úrsula de l'època moderna. Cinc dels sis castells de la jornada han estat de gamma extra i la igualtat ha estat màxima fins a la ronda final. La Colla Joves Xiquets de Valls ha rubricat la millor actuació de la seva història i ha recuperat el quatre de nou sense folre després d'onze anys sense ni tan sols dur-lo a plaça.

Al davant des del primer moment

La Colla Joves Xiquets de Valls s'ha lluït des de bon començament. Ha descarregat el segon cinc de nou folrat de la temporada amb un treball impecable i ha avançat la colla rival en el principal duel vallenc. A més de passar tota la pressió a la Colla Vella ja a la primera ronda, la Joves ha esdevingut l'única colla a descarregar aquesta construcció dos cops aquest any.

La Vella domina el nou de vuit

Els rosats han retallat distàncies en el seu torn. Han encarat el nou de vuit que, tot i ser un dels gamma extra menors, compta amb un valor importantíssim per la dificultat de disposar de prou gent de tronc preparada per parar castells d'aquesta magnitud. Tot i el tremolor habitual d'aquesta construcció, l'han pogut descarregar sense grans complicacions. Al rotllo de la Vella no s'ha celebrat efusivament, ja que encara faltava plantar cara als principals reptes de la diada.

Cop definitiu dels diables vermells

Amb la lleugera distància aconseguida i amb la moral ben alta, la Joves ha provat el nou de vuit. Tot i els nervis, els vallencs han sabut defensar el moviment del castell amb plena convicció i s'han tornat a posar primers en una de les poques diades del calendari en què el més important era superar la colla rival. En descarregar el nou de vuit, la Joves forçava la Vella a alçar el cinc de nou per igualar-los.

La Vella ha lluitat fins al final

La Colla Vella dels Xiquets de Valls no afluixa mai la corda. Els rosats han atacat el segon cinc de nou de la temporada, però el castell no s'ha mostrat còmode i s'ha tensat de seguida a l'altura de quarts. Els vallencs han aferrat els nervis per coronar el gamma extra, però en l'inici del descens s'ha trencat sense remei.

Inigualables! La Joves fa història

La Colla Joves Xiquets de Valls ha rematat la diada i la temporada carregant el castell total, el quatre de nou sense folre, després de descarregar dues estructures de gamma extra. Els homes de Pere Rico han fet esclatar la plaça del Blat en càntics. L'estructura ha mantingut les mides amb correcció fins a l'aleta, però quan s'intenta dominar un castell com aquest, només l'excel·lència pot donar l'èxit total.

Amb el seny per bandera

Afluixar quan toca no és feina fàcil a la diada de màxima rivalitat del món casteller. La Vella ha fet una passa enrere a tercera ronda, ha descarregat el tres de nou folrat però ha mostrat la millor cara dels castells. Descartant l'intent de quatre de nou sense folre, la Vella ha admès implícitament la superioritat de la Colla Joves Xiquets de Valls.

stats