Societat 30/06/2015

Per què avui el dia tindrà un segon de més i quins problemes pot comportar

Avui, 30 de juny, la busca del rellotge 'marcarà' dues vegades el segon que hi ha entre les 23.59.59 i les 00.00.00. Aquest ajustament, que serveix per sincronitzar l'horari civil UTC amb l'horari astronòmic, pot provocar problemes en alguns sistemes informàtics i de navegació

Ara
2 min

BarcelonaAvui, dimarts, 30 de juny del 2015, el dia serà un segon més llarg. És a dir, la busca del rellotge 'marcarà' dues vegades el segon que hi ha entre les 23.59.59 i les 00.00.00. Aquest ajustament, que serveix per sincronitzar l'horari civil UTC amb l'horari astronòmic, pot provocar problemes en alguns sistemes informàtics.

Per què el 2015 tindrà un segon de més?

Assumim que la Terra fa una volta sobre si mateixa cada 86.400 segons, que són els que contenen les 24 hores que té un dia. Tanmateix, la rotació de la Terra es va desaccelerant de mica en mica, tal com explica la NASA.

Per compensar aquest desajustament entre l'estàndard temporal –temps universal coordinat (UTC) o temps atòmic– i l'horari astronòmic, el Servei Internacional de Rotació de la Terra i Sistemes de Referència Terrestre (IERS) calcula cada quan s'ha d'afegir aquest segon de més. Aquesta metodologia de compensació es va instaurar el 1972, i des de llavors ja s'han afegit 26 segons –comptant el segon addicional d'avui.

Problemes en sistemes informàtics i de navegació

L'últim any que es va afegir un segon va ser el 2012, i la mesura va provocar alguns problemes en sistemes informàtics i de navegació que es podrien repetir aquesta nit. En aquella ocasió, diverses pàgines web van informar de problemes i gegants de la xarxa com Foursquare, LinkedIn, Mozilla i Yelp van patir caigudes. Un dels principals motius d'aquest caos és que la necessitat d'afegir un segon es fa difícil de preveure a llarg termini. Els sistemes informàtics fan servir el protocol NTP (de l'anglès 'network time protocol') per sincronitzar els seus rellotges. En teoria, el paquet de dades adverteix de l'arribada d'un d'aquests segons extres, perquè el sistema pugui adaptar-s'hi i no el rebi com un error. No obstant això, els darrers ajustaments horaris han provocat errors perquè, quan es repeteix la mateixa hora, l'ordinador queda 'confús', i si en aquell moment rep alguna ordre no sap com actuar.

stats