SUCCESSOS
Societat 28/11/2015

La residència on van morir quatre àvies no hauria de tenir llicència

El Síndic de Greuges troba negligències de tres administracions

Selena Soro
2 min
Un equip d’emergències davant la residència d’avis d’Agramunt on van morir quatre àvies a causa d’una inundació.

BarcelonaLa residència d’avis d’Agramunt on van morir quatre àvies a causa d’una inundació el 3 de novembre no hauria hagut d’aconseguir ni la llicència d’obres ni l’ambiental que li va donar l’Ajuntament. Segons el síndic de greuges, Rafael Ribó, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) tampoc van complir el que els tocava.

Després d’investigar el cas, Ribó va destacar ahir una sèrie de mancances de diverses administracions. El síndic ha detectat errors en l’actuació de l’Ajuntament, que hauria d’haver emès un informe de compatibilitat urbanística desfavorable i, en conseqüència, haver denegat la sol·licitud de llicència ambiental i la llicència d’obres, pel risc que suposava la construcció de la residència en una zona tan sensible de perill per inundació.

Però, a més, Ribó assenyala la passivitat de la CHE i l’ACA, que no van exercir diligentment la funció que els correspon de policia hidràulica en una zona qualificada pels dos organismes com d’alt risc. Des de l’any 2002 ja hi havia estudis que posaven de manifest el perill d’inundacions al centre del nucli urbà d’Agramunt.

Ara no es faria

La residència d’avis d’Agramunt no s’hauria pogut construir amb la llei actual. Fonts de l’ACA van confirmar a l’ARA el dia dels fets que la residència està edificada en una zona inundable, segons els criteris que marca la CHE. Tot i això, la CHE no té constància de cap expedient sobre la construcció de la residència d’Agramunt. Una de les preguntes, doncs, és per què la residència i les altres cases del costat es van construir en una zona inundable.

Segons l’ACA, això es deu a una competència d’urbanisme que tenien fa uns anys els municipis, amb què els consistoris podien ordenar la construcció d’un edifici en una zona de risc d’inundació sense cap informe. Seria el cas de la Residència Ribera del Sió d’Agramunt, que si s’hagués fet ara no s’hauria autoritzat. Després d’una llei aprovada el 2006 i refosa el 2010, està prohibit urbanitzar i edificar en zones inundables i en altres zones de risc. “Ara es busca un criteri d’uniformitat”, apuntaven el dia de la inundació des de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Pel que fa al geriàtric, el síndic constata que és incoherent i contrari al pla d’autoprotecció de la residència que els dormitoris dels usuaris amb deteriorament fossin al semisoterrani. Ribó també considera que no es va poder o saber valorar la gravetat i la imminència de la crescuda del riu Sió i el seu desbordament al seu pas per la vila d’Agramunt. La reacció dels cossos de bombers i policia de Catalunya va ser professional, i si alguna cosa cal lamentar és que no hi hagués una reacció més eficaç del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya davant l’avís d’una persona.

stats