Societat 10/10/2015

Quan la roba usada és l’última moda

Llarga vida a les peces de roba. Sota aquesta màxima i durant els últims anys, Barcelona ha omplert els seus barris més ‘cool’ de mercats de segona mà

Núria Martínez
4 min
Quan la roba usada és l’última moda

Llarga vida a les peces de roba. Sota aquesta màxima i durant els últims anys, Barcelona ha omplert els seus barris més ‘cool’ de mercats de segona mà. Si bé fins ara la roba usada estava mal vista, des de fa uns anys s’ha convertit en un imprescindible en l’armari dels amants de la moda. Ha passat de ser roba d’àvia a ser roba ‘vintage’. La clau de l’èxit és que es tracta de roba que ningú més portarà i que té un preu - en general - força econòmic. Les principals ciutats europees ja fa anys que han incorporat la roba usada dins la normalitat i dins dels seus carrers. Emmirallats en els de Londres i París, els mercats de segona mà han vingut a Barcelona per quedar-s’hi.

Vintage in Barcelona: mobles, roba i molt swing

Només ha realitzat dues edicions -una per any-, però s’ha consolidat com un dels mercats vintage de Barcelona. Localitzat als Encants -el mercat amo i senyor de tot el que és usat-, Vintage in Barcelona té un muntatge més professionalitzat que la majoria dels mercats d’objectes de segona mà. Hi podreu trobar particulars que venen el que no utilitzen a casa seva, però la majoria són dissenyadors emergents que venen tota mena d’objectes vintage. La música amenitza l’esdeveniment tot el dia i fins i tot i podreu trobar ballarins de swing amb les seves respectives parelles al mig del mercat. I, naturalment, als afores del mercat no hi falten els ja famosos food trucks. La pròxima edició serà el 6 i 7 de juny.

Flea Market: roba i objectes al centre de la ciutat

Sota la filosofia “ One man’s garbage is another man’s gold” [el que per a tu no val res per a algú altre és or], el Flea Market es va fer un lloc a la capital catalana l’any 2007. Des de llavors s’ha consolidat com un dels mercats de segona mà més concorreguts de la ciutat. Té lloc cada quinze dies al barri del Raval i s’hi venen tota mena de productes usats: des de roba fins a llibres, passant per música o accessoris. El primer diumenge de cada mes se celebra a la plaça Salvador Seguí i el segon diumenge a la plaça Blanquerna. El mercat obre d’11 a 19 hores (excepte els mesos d’estiu, que tanca a les 20) i hi passa gent de tot tipus a comprar-hi o a treure-hi el nas. Tot aquell que vulgui tenir-hi una parada s’ha de registrar i pagar al voltant de 35 euros, depenent de les dimensions i del lloc de l’estand. La roba i els objectes que s’hi venen tenen un preu molt assequible.

Lost&Found Market: el rei dels objectes ‘vintage’

A diferència de la majoria de mercats de segona mà de la capital catalana -que se celebren una vegada al mes-, el Lost&Found Market només té lloc quatre vegades a l’any (la propera, el 12 i 13 de desembre). No obstant, està considerat com un dels reis dels mercats vintage de Barcelona. L’esdeveniment se celebra a l’Estació de França i a la plaça del Mar i s’hi reuneixen tota mena d’estils. Per tenir-hi parada s’entra en un sorteig entre tots els que s’inscriguin a la pàgina web. Els seleccionats hauran de pagar 40 euros. Si hi aneu com a clients hi podreu trobar roba, mobles, objectes de decoració, còmics i joguines amb un comú denominador: són de segona mà. Està prohibida la venda de productes d’artesania, d’estocs o de marques comercials. Així, entre els venedors hi tenen cabuda des d’aquells que volen vendre els objectes de casa seva fins a dissenyadors emergents. L’esdeveniment està amenitzat amb música i es consolida com un pla obligatori dels caps de setmana de molts barcelonins.

El Rastro de la Virgen: emulant les fires del carrer

Amb la intenció de reprendre la tradició de les fires de carrer, El Rastro de la Virgen va néixer l’any 2012 al bell mig del Raval. Situat al carrer de la Verge, s’ofereix un espai per a tots aquells que “vulguin desfer-se de coses que ja no utilitzen” o per als “artistes del reciclatge que vulguin exposar els seus productes”. Els que hi vulgueu anar a comprar hi trobareu roba, vinils, llibres i artesania reciclada a un preu molt assequible. Se celebra el primer dissabte de cada mes i està obert des de les 12 fins a les 20 hores ininterrompudament. A diferència de la majoria dels mercats de segona mà, el Rastro està organitzat per una associació cultural del Raval. D’aquesta manera, busca convertir-se en un punt de trobada dels veïns del barri.

Demanoenmano: el mercat itinerant

Un mercat itinerant que se celebra un cop al mes en diferents localitzacions de Barcelona. Es tracta de Demanoenmano, un dels mercats vintage més coneguts de la ciutat. Tot i no tenir un lloc fix, s’acostuma a celebrar al convent de Sant Agustí (n’hi haurà el 24 i 25 d’octubre), al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, a l’Estació de França o a la Universitat de Barcelona. El mercat està format per dues propostes: la primera, dedicada al reciclatge i el vintage, i la segona a les creacions d’artistes. D’aquesta manera no es tracta només d’un mercat de compravenda d’objectes usats, sinó que també està obert a la promoció d’artistes. Obert des de les 11 fins a les 21 hores, també hi podreu trobar espectacles i tallers creatius.

On the Garage: el tercer cap de setmana de cada mes

Amb més de cent expositors no professionals que venen tot el que ja no utilitzen, On the Garage ha celebrat aquest any el seu tercer aniversari. Es tracta d’un mercat de segona mà que té lloc el tercer cap de setmana de cada mes als 2.500 metres quadrats de l’emblemàtic local del Poblenou l’Ovella Negra. On the Garage pretén assemblar-se els garage sales nord-americans, on es troben tota mena d’objectes usats, però en versió catalana. Hi trobareu llibres, revistes, joguines, roba, tecnologia, electrodomèstics, mobles, vinils i còmics usats, entre molts d’altres. Fins i tot hi podreu trobar un espai dedicat únicament a l’intercanvi. Els preus són molt baixos i s’ha convertit en un dels mercats d’objectes usats més coneguts de la capital catalana. Sota el lema “Reutilitzar és la millor manera de reciclar” busquen promocionar la sostenibilitat com a forma de vida. Si us canseu de mirar els estands, també podreu seure i prendre alguna cosa per beure o menjar.

stats