L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Doncs jo penso que és una vergonya, senyor Iglesias'

Que hi entri el Sr. Arnaldo és un vergonya. Que hi entri la magistrada Espejel és una vergonya. Que a sobre hi entrin amb els seus vots, els dels revolucionaris d’esquerres, els que volien assaltar el cel, encara és més lamentable. Perquè aquests dues pesones decidiran sobre les nostres llibertats, senyor Iglesias.

3 min

La renovació del TC que el PSOE, Podem i el PP van tirar endavant ahir al Congrés de Diputats és una vergonya. Anava a dir "una punyetera vergonya". Estàvem avisats, ja n’havíem parlat aquí, però ahir va confirmar-se la ignomínia amb la votació.

Als candidats que van pactar entre ells el PP i el PSOE els van votar parlamentaris del PSOE, el PP, Unides Podem i alguns partits minoritaris. Els tres partits que formaven part de l’acord sumaven 243 vots, però la candidatura d’Enrique Arnaldo va tirar endavant amb 232, de manera que van donar suport a l’assenyalat candidat del PP onze parlamentaris menys dels previstos. La votació era telemàtica i secreta, però el diputat del PSOE Odón Elorza va anunciar públicament que rebutjava la candidatura d’Arnaldo. A Unides Podem també hi va haver trencament de la disciplina de vot. Com a senyal de protesta pel pacte entre el govern espanyol –PSOE i Unides Podem– i el PP per repartir-se els càrrecs, 100 diputats no van participar en la votació. Representants d’ERC, Junts, el PDECat, EH Bildu, la CUP i el BNG van escenificar la crítica amb una fotografia conjunta. 

Rufián: "Companys i companyes d'Unides Podem, nosaltres entenem que en una coalició de govern de tant en tant t'has d'empassar algun gripau, però el que alguns s'estan empassant aquí dins clama al cel. Repeteixo: d'una forma desvergonyida s'està donant a lloc a gent amb uns posicionaments homòfobs, xenòfobs i reaccionaris, i, nosaltres almenys, no ho avalarem".

Avui, a les pàgines de l’ARA publiquem un article de Pablo Iglesias en què fa una prèvia llarguíssima per dir que el PP és un partit corrupte i que als independentistes bascos i catalans se’ls ha perseguit abusivament des del poder judicial. Però al final fa un gir i escriu: "¿L’encerta Yolanda Díaz pactant amb el PP i el PSOE la renovació del Tribunal Constitucional encara que això impliqui votar els candidats del PP? Veient la normalitat democràtica espanyola, penso que sí. Sobre qualsevol candidat proposat pel PP per ocupar una posició a les altes magistratures recaurà sempre la sospita de connivència amb els corruptes o de corrupció directa. Comprenc i comparteixo les reticències i la nàusea moral que produeix, però, a la vista del procés d’involució que impulsen tots els poders reaccionaris, qualsevol barrera democràtica que es pugui erigir davant de l’eventual voluntat política reaccionària de les altes magistratures de l’Estat sembla una mesura d’autodefensa raonable".

Senyor Iglesias, deixi-ho estar. Que hi entri el Sr. Arnaldo, que ha treballat per a la FAES, que va ser imputat pels casos de corrupció de Jaume Matas, que està gravat en converses telefòniques en què explica que està maniobrant per aconseguir nomenaments determinats per a càrrecs del poder judicial, és una vergonya. Que hi entri la magistrada Espejel, que va haver de ser apartada del cas Gürtel per la seva evident proximitat al PP, és una vergonya. Que a sobre hi entrin amb els seus vots, els dels revolucionaris d’esquerres, els que volien assaltar el cel, encara és més lamentable. 

I ja sap per què ho és: perquè aquestes dues persones són les que un cop s’asseguin a la taula del TC decidiran sobre les nostres llibertats, senyor Iglesias. 

El cas revela el domini excessiu dels partits sobre els nomenaments o que la fidelitat acaba sent més important que la idoneïtat i els mèrits adquirits. Perquè, esclar, per què els volen tan fidels, sinó per cobrar-s’ho algun dia?

Mirin el que m’envia una amiga que té una filla a Suïssa: d’aquí quinze dies, el diumenge 28, hi faran un referèndum perquè avui és el Parlament el que escull els jutges federals d’acord amb una representació proporcional dels partits polítics. Els impulsors de la consulta volen que els jutges es triïn per sorteig entre candidats que hauran hagut de justificar abans els seus mèrits professionals. 

La garantia de la independència judicial és un problema a tot arreu. Els partits són necessaris en democràcia. Però quan potinegen com ahir van potinejar el PSOE, el PP i Unides Podem a Madrid i afecten els nostres drets, cal dir-los que han creat un TC amb molt poca autoritat moral. I això és fer mal a la democràcia. 

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats