L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Els indults són per als toros'

Aquesta gent són espanyols abans que demòcrates i que europeus. No és que, amb ells, no hi càpiga la independència ni la plurinacionalitat, és que no hi cap res més que convertir Catalunya en una regió que es dediqui a pagar i a callar. La bilateralitat no hi és ni se l’espera

3 min

Els indults són “imminents”, segons la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo. Ahir va ser un bon dia per al govern de Pedro Sánchez, perquè la manifestació de la Plaza Colón de Madrid va tenir una participació discreta i ni Casado ni Arrimadas es van voler fer la foto de la triple dreta junta. La ultradreta es va sentir com a casa. Un exemple: la pancarta on hi deia “El PP va deixar que fugís Puigdemont”.

Com devia ser el to de la manifestació, que La Razón titula avui en portada: “No som la ultradreta, només som demòcrates”. Quan has d’aclarir que ets demòcrata i, sobretot, que no ets la ultradreta, vol dir que tothom ha entès que ets més fatxa que Franco. A títol de curiositat, a La Razón n’hi ha un que està molt enfadat perquè Casado i Arrimadas no es fessin la foto amb Abascal si, al cap i a la fi, són tres partits que governen junts o es donen suport. És Jorge Fernández Díaz, el ministre de l’Interior que fabricava proves per destruir adversaris polítics. El cas és que Casado no es va voler fer la foto, però hi ha gent que ja no hi va anar, com García Albiol. Ell mateix titula “Sense fotografia del trifachito”, i escriu un adolorit “Sí que hi haurà foto dels colpistes indultats sentint-se victoriosos”. 

Una de la convocants és una altra que no se’n perd cap, Rosa Díez: “Si en aquestes condicions el govern d’Espanya indulta els delinqüents, serà el govern d’Espanya qui estarà violant la Constitució. On s’ha vist un govern que premia els enemics declarats de la seva nació?”. Díez, que va començar adreçant-se a la gent amb un “Españoles todos”, igual que el Caudillo, va fer-los cridar també “¡Basta ya!”, que és un crit utilitzat contra ETA. L'analogia amb l’independentisme és clara.

Però la declaració políticament més significativa és la de Díaz Ayuso, que desbordant per la ultradreta el president del seu propi partit, a qui tenia just al darrere, va apujar l’aposta parlant dels indults: "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Els signarà?". Després van aclarir que Ayuso, el que estava fent era lamentar que el pèrfid govern sanchista obligués el rei a firmar els indults, com dient que tothom sap que si el monarca pogués no els firmaria.  

Mirin, si mai la justícia europea rebolca el Suprem i diu que els presos polítics no podien ser condemnats per sedició, perquè és un delicte que no van cometre, o que els Jordis només s’estaven manifestant, etc., aquesta gent se n’anirà a la Plaza de Oriente, igual que passava durant la dictadura, quan la comunitat internacional aïllava el règim franquista. Mirin el que va recollir ahir la periodista de l’ARA que era a la manifestació de Madrid, la Laia Forés. Una assistent li va dir: “Els indults són una traïció a Espanya. Els indults són per als toros”. I tot això per Catalunya, què vol dir? Doncs que tots els que vulguin independència, un referèndum pactat o, fins i tot, una reforma de la Constitució o un nou Estatut, s'hauran d’esperar. Perquè per fer realitat qualsevol dels canvis que acabo de dir cal una majoria al Congrés que aritmèticament potser l’esquerra espanyola i els seus suports podrien aconseguir, però tornaríem a topar amb el Constitucional, arrenglerat amb les tesis més conservadores. Aquesta gent són espanyols abans que demòcrates i que europeus. No és que, amb ells, no hi càpiga la independència ni la plurinacionalitat, és que no hi cap res més que convertir Catalunya en una regió que es dediqui a pagar i a callar. La bilateralitat no hi és ni se l’espera.

El nostre reconeixement als que treballen a primera línia del covid-19, i un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats