Anàlisi del pacte "in extremis", amb Antoni Bassas i Núria Orriols

Estem davant d'una bona notícia: acaba amb la provisionalitat, evita la repetició de les eleccions, dona sortida a la majoria del 52% i ha de permetre un govern treballant al màxim en un moment molt greu

3 min

És la notícia del dia: Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han arribat a un acord per governar en coalició. Tots dos partits ho han anunciat a través d’un comunicat conjunt cap a les vuit del matí d’avui, dilluns. En el comunicat, Esquerra i Junts especifiquen que el preacord ha estat possible “després de dues jornades de treball entre el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el coordinador nacional d'Esquerra Republicana i candidat a la investidura, Pere Aragonès”. I diu també: "A hores d'ara, l'acord s'està acabant d'ultimar des dels equips negociadors i durant el matí els dos partits ho compartiran amb les seves executives. Aquest mateix migdia, Jordi Sànchez i Pere Aragonès oferiran una compareixença conjunta per donar detall del pacte".

Comunicat preacord ERC-Junts

Hem sabut que el preacord es presentarà en un “espai neutral”, al Palau Robert, que com saben és un edifici propietat de la Generalitat. En el comunicat els dos partits "demanen disculpes per haver allargat tant el tancament de l'acord".

Punts d’inflexió, ultimàtums d’Esquerra, un anunci de Junts de consulta a les bases, una intervenció de Jordi Cuixart –president d’Òmnium– dient que els insults no porten enlloc, una manifestació de l'ANC per avisar que si no hi havia acord no comptessin amb ells... Finalment hem arribat a l’acord

Núria Orriols ha estat una de les periodistes de l’ARA que han seguit dia a dia, minut a minut, el desenvolupament de les negociacions. Com ho prova el que ha publicat aquest matí: “Esquerra i Junts busquen l’acord 'in extremis'”.

Segons diverses fonts consultades per l’ARA, durant el cap de setmana s’han intensificat els contactes i hi ha la possibilitat de revertir la situació de bloqueig de l’última setmana i arribar a un pacte a última hora per a la investidura de Pere Aragonès. En les pròximes hores, el laberint dels últimes mesos des de les eleccions del 14 de febrer arribarà al final, i tot apunta que es poden evitar unes noves eleccions. Els dos partits culminen així el treball iniciat per Esquerra amb el pacte d’investidura previ amb la CUP, afegeixen els dos partits, i es comprometen a treballar amb la CUP i a "reconstruir la confiança amb la ciutadania de Catalunya".

“L’objectiu no és altre que servir el país i la seva gent de la millor manera possible, governar per a tothom i alhora poder avançar cap a l’objectiu comú de la independència en forma de República Catalana”, també afirmen que la intenció és "poder avançar cap a l'objectiu comú de la independència en forma de República Catalana".

-Quins son els passos a seguir ara? (Partits, Laura Borràs, investidura)

A l’espera de saber detalls del preacord, cal entendre que no serà obstaculitzat per la CUP ni per les bases de Junts. Estem davant una bona notícia perquè: 

– Acaba amb la provisionalitat: Pere Aragonès fa set mesos i mig que és vicepresident en funcions de president.

Evita la repetició de les eleccions. Les del 14-F van costar 36 milions d’euros, gairebé.

– Dona sortida a la majoria independentista del 52%. Evita una enorme frustració.

– Ha de permetre tenir un Govern treballant al màxim en un moment molt greu, econòmicament i socialment, i encara amb impacte sanitari.

– L’estat espanyol rep el missatge que l’independentisme es pot haver esquerdat però encara resisteix prou per fer govern. Una posició més sòlida a la taula de diàleg.

– Zones d’ombres: dos partits que han estat a mata-degolla poden col·laborar ara?

Aviat sortirem de dubtes. 

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia del covid-19, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats