L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Pescar clics amb parlar-li català a un robot'

Que a Espanya 'vengui' parlar en català a un robot vol dir que continua vivint la llengua com una amenaça, a part de demostrar un castellanocentrisme cultural atàvic, perquè tothom sap que els robots només parlen espanyol, on vas a parar

Aquí tenen aquest document, Reglament del Consell pel qual es modifica el Reglament número 1 sobre l’establiment del règim lingüístic de la Comunitat Econòmica Europea. És el punt de l’ordre del dia de la reunió d’avui a Brussel·les que dona la veu a l’estat espanyol perquè expliqui que el govern té un dictamen positiu de l’Advocacia de l’Estat dient que per introduir el català, el basc i el gallec no cal canviar els tractats. Per dir-ho així, els serveis jurídics de l’estat espanyol donen llum verda jurídica a la posició política espanyola.

Convocatòria i agenda provisional. Consell de la Unió Europea
Convocatòria i agenda provisional. Consell de la Unió Europea (19/03/2024)

Però per més que el document que presentaran aquest dimarts al Consell de la UE i al qual ha tingut accés a l'ARA és "molt convincent" i "pedagògic", hi ha països que temen haver de fer el mateix amb les seves minories lingüístiques. O sigui que el camí de l’oficialitat del català a Europa continuarà transitant per la via lenta tot i que ara hi hagi un ministre espanyol d’Exteriors, madrileny concretament, que està defensant el català (situació sobre la qual ell mateix fa comentaris irònics).

Per cert, parlant de la llengua, del català se’n diuen tantes coses que ja no en fem cas, però avui no me’n puc estar de comentar-los aquesta d’un digital que es diu El Confidencial:Una reportera de TV3 habla en catalán con un robot en directo y lo que acaba sucediendo sorprende a todos”. La notícia és que en un directe d'Els matins de TV3 a Alimentària, un robot humanoide que feia de cambrer va caure quan conduïa la Cristina Macías a la taula per menjar, en una escena digna d’APM? Però el que fa aquest digital és considerar que si titula pel fet que es parla en català amb un robot la notícia tindrà més morbositat i més visites. Que a Espanya vengui parlar en català a un robot vol dir que continua vivint la llengua com una amenaça, a part de demostrar un castellanocentrisme cultural atàvic, perquè tothom sap que els robots només parlen espanyol, on vas a parar, quines coses se’ns acuden!

Mentrestant, tenim el conflicte de les presons, després de l’assassinat d’una cuinera a mans d’un intern. El crim ha destapat un malestar dels funcionaris de presons que agafa el Govern en funcions. És un nou exemple que tot el que és susceptible de complicar-se es complica i com no cal que ens compliquem més amb eleccions anticipades perquè no s’han aprovat uns pressupostos que centenars de sectors estaven esperant amb alguna esperança. 

Bon dia. 

stats