L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Puigdemont perd la immunitat, però el cas va per llarg'

I el PSOE i el PP ho presentaran com una victòria. L'independentisme, afectat pel debat sobre l’abstenció, ha de trobar el to que no troba per a la campanya. Però, amb tot, a efectes pràctics, a curt termini, avui no ha canviat res

El Tribunal General de la Unió Europea ha desestimat el recurs del president Puigdemont. Ha donat la raó al Parlament Europeu, que el març del 2021 els va retirar la immunitat. A ell, a Comín i a Ponsatí.

Aquest és el titular, a l’espera de llegir la sentència sencera, però la primera anàlisi és que és un cop a la posició de Puigdemont com a eurodiputat. ¿Això vol dir que Puigdemont serà extradit a Espanya ara mateix? No, haver perdut no vol dir ser extradits ara. El suplicatori del Parlament val per l’euroordre de sedició perquè l’euroordre del jutge Llarena era per un delicte de sedició. La sedició ja no existeix al Codi Penal espanyol i, per tant, cal demanar una altra euroordre. ¿I si la demanen, per malversació i/o per desordres públics agreujats? Aleshores, la sort de Puigdemont depèn de Bèlgica. Que Bèlgica es comporti com fins ara amb les peticions d’extradició d’Espanya i es comporti com Alemanya, Escòcia, Itàlia; que consideri que a Puigdemont se’l persegueix per raons polítiques i no l’entregui a Espanya. En això ha confiat i confien sempre Puigdemont i Comín. Sobre Ponsatí no es poden admetre euroordres perquè només està acusada de desobediència, que no implica presó.

Com s’ho ha pres Puigdemont? Aquí tenen la seva reacció a Twitter, segons després de saber-se la sentència:

“Res no s’acaba, ben al contrari. Tot continua. Presentarem recurs al TJUE, i defensarem fins al final els nostres drets fonamentals, que són també els drets fonamentals dels catalans i els europeus. Amb el mateix esperit del primer dia, treballant per guanyar la llibertat. Certament que hem treballat durament per obtenir una altra sentència, però també estàvem preparant el camí a seguir en el cas que el resultat fos el que avui s’ha comunicat. I estem preparats per seguir-lo des d’ara mateix. Tenim dos mesos per presentar el recurs a la màxima instància judicial europea, que després disposarà de sis mesos per prendre una decisió. Avui, però, la dissidència política està més amenaçada a Europa. Les minories polítiques que defensin causes que incomodin els estats tindran, si aquesta sentència no es reverteix, més dificultats per exercir els seus drets.”

El to és greu, amb la retòrica de donar ànims en un moment dur. Amb tot, cal recordar que amb aquest tribunal, el General de la UE, els exiliats sempre han perdut i han guanyat en la instància superior, el Tribunal de Justícia de la UE. 

De la sentència sembla desprendre's que és millor que Puigdemont no surti de Bèlgica, però els efectes jurídics de la sentència i les possibilitats de recurs estan per veure, i la resposta als recursos de la defensa de Puigdemont i Comín no tindran una resposta fins a començaments de l’any que ve.

Sovint l’independentisme s’ha reforçat amb les sentències favorables de la justícia europea sobre Puigdemont. Avui no és el cas. I el PSOE i el PP se sentiran més valents. Ho presentaran com una victòria. L'independentisme, afectat pel debat sobre l’abstenció per castigar els partits independentistes, ha de trobar el to que no troba per a la campanya. Però, amb tot, a efectes pràctics, a curt termini, avui no ha canviat res.

Bon dia.

stats