L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Espiant el coordinador dels CDR, Pere Aragonès'

"Aquesta crisi pot haver-se acabat aquí. Però l’independentisme sap que un jutge és capaç d’autoritzar un espionatge (amb un sistema d’infecció superinvasiu i desproporcionat com Pegasus) només amb l’indici que Aragonès podria estar coordinant els CDR. I que es fa amb coneixement del govern espanyol. I això, en contra del que deia Robles, no és per estar tranquils, precisament"

2 min

La destitució de la directora del CNI és el preu que Pedro Sánchez ha hagut de pagar a Esquerra per mantenir el suport parlamentari dels republicans catalans a Madrid. Pedro Sánchez s'ha hagut de sentir avui que no creu en Espanya, que és el preferit dels anti-Espanya.

El president espanyol ha preferit posar-se vermell avui però pensar que aprovarà els pressupostos de l'any que ve. I de pas, ha enviat un missatge a Esquerra i al seu soci de govern, Unides Podem: no cessarà la ministra Robles. Les responsabilitats que es demanaran per l'espionatge s'acabaran aquí. Sánchez haurà de pagar una penyora més, que és la reunió que haurà de mantenir amb Pere Aragonès. I aquí mirarà de tancar la carpeta, cosa que serà difícil veient el que, per exemple, publica avui en portada El Mundo:

"El govern espanyol va saber que s'espiava Aragonès per «coordinar» els CDR. El CNI va avisar l'executiu el 2019, «com sempre», que s'escoltava el dirigent d'ERC i com s'havia justificat davant el jutge del Suprem".

Tot té l'aire conegut de la vella comèdia política. Primer, perquè fa tres setmanes el govern espanyol deia "aquí no s'espia", i ahir van haver de cessar la cap dels espies. Però sobretot, perquè han cessat la directora del CNI per haver espiat independentistes amb permís judicial, cosa que des d'una lògica d'estat espanyola és legal, i més encara, és normal. I, en canvi, han hackejat el mòbil del president del govern, de la ministra d'Exteriors, del ministre de l'Interior i de la ministra de Defensa, i la ministra de Defensa continua en el seu càrrec.

I com continua. Avui Robles ha aixecat el to, a preguntes de l'oposició, d'Esquerra, però també s'entenia entre línies que ho deia als que dins del seu propi govern volien la seva dimissió.

Margarita Robles: "Ni vostè ni ningú em donarà a mi lliçons de defensa dels funcionaris del Centre Nacional d'Intel·ligència i de les forces armades. I facin el favor de respectar Espanya. Respectin Espanya. Espanya no és seva. Espanya és de tots. Perquè Espanya és un país seriós i fiable. Perquè si hi ha algú que defensa les seves forces armades i tots els funcionaris públics, és aquesta ministra de Defensa. No trobaran ningú tan consistent i tan coherent com jo".

Gabriel Rufián: "¿Està satisfeta i fins i tot orgullosa de l'actuació dels serveis d'intel·ligència d'aquest país?"

M.R.: "Naturalment que n'estic orgullosa. Ho fan a Espanya i ho fan en llocs molt llunyans, perquè vostè i jo puguem tenir unes llibertats que en un altre cas no tindríem".

G.R.: "La veritat és que si la meva llibertat és dependre del CNI... Jo sé que vostè es considera una gran patriota".

M.R.: "Això és ser patriota constitucional i ser patriota constitucional de valors democràtics."

Li han faltat medalles per posar-se, a la ministra, que s'ha protegit amb les apel·lacions a Espanya, que tenen la màgia del nom de la pàtria posat enmig d'un discurs polític.

Aquesta crisi pot haver-se acabat aquí. Però l'independentisme sap que un jutge és capaç d'autoritzar un espionatge (amb un sistema d'infecció superinvasiu i desproporcionat com Pegasus) només amb l'indici que Aragonès podria estar coordinant els CDR. I que es fa amb coneixement del govern espanyol. I això, en contra del que deia Robles, no és per estar tranquils, precisament.

stats