El Castell de Montjuïc, guerra i pau en un enclavament estratègic

El nou Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc permetrà conèixer amb detall la història d’aquesta fortalesa

El nou Centre d’Interpretació del Castell de Montjuïc permetrà conèixer amb detall la història d’aquest castell i la intensa relació que ha tingut amb la ciutat. Es tracta d’una exposició permanent, amb entrada gratuïta que es divideix en quatre àmbits.

La història del  Castell de Montjuïc arrenca 10.000 anys enrere; dalt del monticle s’hi va establir la primera comunitat humana de la ciutat, com així ho demostren fragments d’eines prehistòriques que s’han trobat al penya-segat i que es poden veure a la mostra.

Però la primera construcció estable no es va erigir fins molts segles després. Es tracta d’un far que ja l’any 1073 es té constància que alertava la ciutat de l’arribada de naus hostils.

Una fortalesa per controlar la ciutat

Va ser l’enginyer Juan Martín Cermeño l’encarregat d’alçar la construcció militar que coneixem avui en dia, just després de la guerra de successió. Amb la derrota, el Castell es va convertir en un enclavament estratègic de control sobre la ciutat i a partir del segle XIX es va utilitzar com a presó militar.

Durant la guerra civil unes 1.500 persones van estar preses a Montjuïc i 250 afusellades entre les partes i els patis del Castell, entre elles Lluís Companys que té el dubtós honor de ser l’únic president d’Europa escollit democràticament que ha estat executat.

En els darrers dos anys s’ha invertit un milió d'euros per rehabilitar el Castell

L’any 2007 el Castell va ser retornat a la ciutat i després d’un llarg debat sobre l’ús que s’hi havia de donar, ara s’ha obert al públic aquest centre de la memòria històrica. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que amb l’obertura d’aquest Centre d’Interpretació de Castell de Montjuïc “contribueix decisivament a fer de la muntanya un focus cultural de primer ordre”.

L’alcalde ha destacat que Montjuïc ha estat, durant segles, un enclavament estratègic en la defensa i vigilància de la ciutat, i escenari de moments de guerra i de pau, d’opressió i de lleure, de rebuig i d’apropament.

El centre té un pressupost de 504.000 euros. El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana ha recordat que en els darrers dos anys s’han invertit 11 milions d’euros en ala reforma i conservació del castell, però ha reconegut que per rehabilitar-lo en la seva totalitat caldria una inversió de 80.

L’accés al Castell de Montjuïc és gratuït amb el carnet Gaudir + Barcelona, un registre cultural que es va implantar fa un any. Des de llavors 600.000 persones han visitat aquest equipament.

Més continguts de