Cas Iqoxe
Camp de Tarragona 13/07/2023

El nou alcalde de Tarragona fitxa ara l'advocat de Ballesteros per representar l'Ajuntament contra Iqoxe

L'acusació particular l'havien assumit fins aquest moment els serveis jurídics municipals

3 min
Els bombers treballant en l'extinció de l'incendi a l'empresa Iqoxe de la Canonja

TarragonaNou canvi en la representació judicial de l'Ajuntament de Tarragona. L'alcalde socialista Rubén Viñuales ha decidit externalitzar la representació de l'Ajuntament de Tarragona en el cas d'Iqoxe i ja no seran els serveis jurídics municipals els que portaran la causa. El lletrat que substituirà l'advocada municipal que fins ara feia d'acusació particular serà David Rocamora, el mateix que defensa l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros en el cas Inipro, segons el decret al qual ha tingut accés el diari ARA. El canvi arriba poques setmanes després que Viñuales signés un polèmic decret per ordenar la retirada de l'Ajuntament de Tarragona del cas Inipro, que investiga una possible trama de corrupció que implicaria Ballesteros i també el PSC, que ja va haver de pagar una fiança de 276.157 euros per la seva responsabilitat a títol lucratiu.

Arran de la polèmica que va aixecar aquesta retirada, el nou alcalde va justificar la decisió per "no gastar diners públics", perquè el seu antecessor, el republicà Pau Ricomà, també havia externalitzat la investigació d'Inipro amb el lletrat Ramon Setó, vinculat a ERC. En el decret per ordenar la retirada de l’ajuntament del cas Inipro, Viñuales afirmava de fet que seria "difícil de justificar la inversió de diners públics davant el convenciment de manca de responsabilitat penal". Viñuales, que és advocat, també va argumentar que l'Ajuntament estava representat en aquell cas només perquè servia "per intentar saber tot el que passa i poder accedir als documents". Perquè, si et persones en un cas, "tens accés a tot".

"Sorprèn que per una banda es retirin d'una acusació per estalviar-se diners i, per l'altra, externalitzin la d’Iqoxe", ha denunciat al diari ARA Eva Miguel, membre de la CUP i regidora en l'anterior govern municipal. Miguel també ha criticat que "han contractat, a més, l'advocat de Ballesteros en el cas d'Inipro", a qui situa en l'òrbita del PSC. També denuncia que "és una contradicció" que l'alcalde argumenti que l'únic objectiu per personar-se com a acusació particular en un cas sigui per tenir accés a la informació i mantingui al mateix temps la causa d'Iqoxe. "És una incongruència que només s’entén pel conflicte d’interessos evident que té el PSC en el cas d’Inipro", critica. La CUP està personada en les dues causes.

Fonts del govern municipal, consultades per aquest diari s'han limitat a dir que no volen entrar "en el joc de la politització i l'especulació" en "un cas tan greu com Iqoxe".

ERC, per la seva banda, va presentar la setmana passada un contenciós administratiu per intentar frenar el decret d'alcaldia que va signar Viñuales per ordenar la retirada de l'Ajuntament del cas Inipro. Segons la regidora republicana Maria Roig, "no hi ha cap urgència que justifiqui un decret d'alcaldia en comptes de fer passar la decisió pel ple".

Diferents peces

La investigació per l'accident d'Iqoxe del gener del 2020 és tan complicada que la jutgessa la va dividir en tres peces. La principal és la que investiga l'explosió que va matar dos treballadors de l'empresa en el moment de l'accident i un veí de Tarragona, després que una planxa d'una tona volés durant dos quilòmetres i acabés impactant contra un edifici del barri de Torreforta. És aquesta peça on l'Ajuntament de Tarragona apareix com a acusació particular. L'Ajuntament també va intentar personar-se en la peça que investiga els possibles abocaments de residus tòxics que feia la mateixa empresa al mar, però la jutgessa ho va rebutjar.

stats