Infància

El somni del mestre Benaiges es fa, per fi, realitat

Una trentena d'infants gaudiran per primer cop del mar gràcies a l'Associació Escola Benaiges, dedicada a la memòria del mestre republicà

3 min
Enric Auquer, en el paper del mestre Antoni Benaiges

TarragonaEl viatge acaba de començar. Gairebé 90 anys després, 29 nens i nenes comencen aquest dilluns una excursió que durarà tot una setmana i que els portarà dissabte fins a Mont-roig del Camp (Baix Camp), on gaudiran del mar per primer cop. "Alguns d'aquests nens no han vist mai el mar i altres sí que l'han vist, però per patir-lo. El que tenen en comú tots aquests nens és que mai l'han gaudit", explica Carlos Díez Hernando, un dels responsables d'aquesta història. Díez és un professor madrileny que després de veure la pel·lícula El mestre que va prometre el mar (2023) va sentir que havia de fer alguna cosa. Juntament amb una altra professora, Teresa Vacas Lobato, es va posar en contacte amb l'Associació Escola Benaiges, de Bañuelos de Bureba (Burgos), el poble on va anar a viure el mestre de Mont-roig del Camp Antoni Benaiges l'any 1934. Un dels seus projectes era portar els infants d'aquella escola fins al seu poble natal perquè poguessin veure el mar, però el cop d'estat feixista ho va impedir. Benaiges va morir assassinat pels falangistes una setmana després de la sublevació, el 25 de juliol del 1936.

Colpits per la pel·lícula, en Díez i Vacas van anar fins a Bañuelos de Bureba el 2 de maig i es van reunir amb els membres de l'associació, que són un matrimoni jubilat que es diuen Javier González i Ascensión Rojas, Choni. "No han passat ni dos mesos, però és que tot ha sigut molt fàcil", diu Díez, sorprès per les facilitats que han posat tots els actors d'aquesta història, des d'alcaldes fins a museus i entitats socials, passant per la Renfe.

D'Atapuerca fins a Port Aventura

El viatge ha començat aquest dilluns. Un grup de nens del Polígon la Cartuja, un barri perifèric de Granada, han anat en tren fins a Madrid. Allà aniran fins a Cañada Real, un barri molt deteriorat de la capital espanyola, on coneixeran la resta dels infants que faran aquest viatge. Dimarts començaran una aventura que els portarà pel Parc Arqueològic d'Atapuerca, Miranda de Ebro i Bañuelos de Bureba, on coneixeran l'escola del mestre Benaiges. Visitaran també Logroño, Navarra, Maella (Baix Aragó) i enfilaran cap a Mont-roig del Camp, on està previst que arribin dissabte al migdia. "Serà el moment culminant", diu Díez. Allà coneixeran el poble d'on va sortir el mestre i també coneixeran el mar. De fet, dormiran pràcticament davant del mar, ja que l'Ajuntament de Mont-roig del Camp ofereix als infants dues nits al càmping La Torre del Sol, que està a primera línia, a més de tots els àpats fins dilluns. "Nosaltres l'única cosa que hem fet és posar-nos al servei de l'associació i dels dos professors, que són els que tenen tot el mèrit", explica amb humilitat l'alcalde Fran Morancho. L'endemà de totes aquestes emocions, els infants passaran el dia a Port Aventura, gràcies a un acord que l'Ajuntament de Cambrils ha tancat amb el parc. I dilluns tornaran en tren a casa seva. Gratis, gràcies a Renfe.

"Sembla increïble que una iniciativa del segle passat encara sigui vàlida en un país desenvolupat", reflexiona Morancho, en referència a la pobresa infantil que provoca que hi hagi infants que no puguin gaudir del mar. I també lamenta que "aquells que van matar el mestre" durant el cop d'estat "tornin a treure el cap". Díez, en canvi, insisteix a posar l'accent a l'altra cara de la moneda. "És una victòria i ho demostra el fet que tantes entitats i administracions locals hagin col·laborat per a aquest projecte", destaca.

Part del grup que arribarà a Mont-roig del Camp
Una foto dels anys trenta del mestre Antoni Benaiges amb els seus alumnes a la porta de l’escola en una de les poques imatges del mestre que es conserven i que ha cedit el Museu Martítim de Barcelona per reproduir-la.

Van començar amb un crowdfunding que encara funciona i que està rebent moltes més aportacions de les que esperaven, i la bola es va anar fent cada cop més grossa. Els organitzadors són l'Associació Escola Benaiges, l'Associació Tabadol i l'Associació d'Educadores Maria de Borja, però la llista d'agraïments a tots els que han col·laborat és llarguíssima: Productora Filmax, Museu de l'Evolució Humana, Blanquerna (delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid), Centre d'Estudis Maellanos, Red Memoria, La Barranca (associació per a la preservació de la memòria històrica a La Rioja), Ajuntament de Mont-roig del Camp, Ajuntament de Cambrils, Renfe, Alberto Conejero...

"Era un mes de juliol quan el mestre preparava aquest viatge. El viatge s'hauria fet si no arriba a ser per aquell cop d'estat. El que farem aquest mes de juliol és una cosa de sentit comú. I, si a algú li molesta, que s'ho faci mirar", diu Díez.

stats