“El pal de paller és la recuperació de la Cooperativa d’Aiguamúrcia i el compartir amb famílies i viticultors la felicitat de reobrir aquest espai que considerem un tresor. Fem territori”, diu l’enòleg i viticultor Pepe Raventós. Can Sumoi, el projecte de vins naturals que camina sota la seva batuta des del 2017 a l’Alt Camp, retornarà el batec del vi quatre dècades després a un edifici emblemàtic, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Si tot va com està previst, la primera verema que hi entrarà serà la del 2026. Fins aleshores, l’espai d’arquitectura modernista se sotmetrà a una profunda reforma i es condicionarà per acollir la maquinària de vinificació. La façana i la pell exterior es respectaran.
“Raventós i Blanc és el llegat familiar, i Can Sumoi és el camí que em mou. És un espai de creativitat on enllaço les meves dues passions, el treball social que és d’on vinc acadèmicament i el del vi, on vaig arribar per accident. M’agrada tenir cura de la natura i de les persones, compartir des de la sensibilitat, el respecte i la igualtat, dignificar el treball al camp i assegurar el preu just del quilo de raïm. I que tot això perduri en el temps”, remarca. Amb aquesta simfonia de fons, a Can Sumoi elaboren vins naturals d’alçada, recuperant vinyes abandonades i varietats autòctones, afavorint la biodiversitat i col·laborant amb el teixit local de viticultors. “Per què hem de construir més? Ja hem construït massa. Cal restaurar, conservar”, insisteix Raventós. D’aquí, el gest de reobrir la cooperativa, esculpida amb obra vista i volta catalana, plena de bellesa i funcionalitat.
El cor de Can Sumoi seguirà sent una masia situada a 600 metres d’alçada a la Serra del Montmell, on hi ha les 20 hectàrees de vinya que es cultiven en ecològic, envoltades de 380 hectàrees més de bosc. A Aiguamúrcia, s’hi instal·larà el celler. Seguiran creant vins de tall Mediterrani, de mínima intervenció i amb llevats autòctons. “Fem quatre vins de cooperativa que són els de més volum. I quatre més que són parcel·laris, de vinyes velles molt ben cuidades. Un sumoll de vinya vella, dos xarel·los i una malvasia”, resumeix Raventós. Sumoll 2021 és un vi d’alta gamma que prové de la finca La Plana dels Horts. Surt al mercat amb 650 ampolles. Ha fascinat els americans. “Quan l’hem obert a Nova York, no ha calgut explicar res. Només escoltar”, diu Pepe Raventós. Sent orgull del patrimoni vegetal que cuiden al Montmell. Està decidit a donar-lo a conèixer al món i fer-lo competir amb els vins més admirats. Que el celler torni a l’antiga Cooperativa d’Aiguamúrica hi afegirà, de ben segur, virtuts i història.