CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 28/09/2022

Cartes a la Directora

14/08/2022

ARA
3 min

Segons últimes notícies dels experts, les altíssimes temperatures que ofeguen i arrasen la península Ibèrica no són una onada de calor passatgera, sinó que seran les habituals que haurem de suportar d’ara endavant.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Davant d’aquesta dramàtica i irreversible realitat, hauria de ser obligat per als alcaldes que des dels seus refrigerats despatxos encara no semblen conscienciar-se del tema que, entre les dotze i les quatre del migdia, fessin una bona passejada pels carrers del poble, pels pàrquings...

Així sentirien a la seva pell el que pateix el ciutadà caminant a ple sol sobre l’asfalt, i entendrien la necessitat urgent de cobrir els seus pobles amb arbres d’ombra.

Aquell temut futur llunyà que els ecologistes auguraven ja és aquí, disposat a afectar negativament les nostres vides si els responsables que tenen possibilitat d’alleujar-ho no hi posen remei.

LOLA ARPA VILALLONGA

PERATALLADA

La temeritat d’Ayuso

La presidenta madrilenya està instal·lada en un populisme insubmís contra el govern central que ha submergit tot el seu gabinet en un joc insensat perquè, insòlitament, li atorga vots. No és responsable insinuar que el govern és il·legítim i que per això cal desobeir. Aquest tipus de declaracions fan mal a l’activitat i la qualitat democràtiques. Així, mentre ella crida a la insubordinació –“Madrid no s’apaga”–, el seu vicepresident Ossorio, que té molts diners col·locats en fons d’inversió, manipula i menteix incitant a la rebel·lió –“Si apaguen 10 segons compliran amb la llei”–. Quina part de “mantenir apagat” no han entès? Si, en comptes d’atacar per atacar, s’haguessin llegit el decret, veurien que la majoria dels seus dubtes estan recollits i aclarits a la lletra petita.

MIGUEL FERNÁNDEZ-PALACIOS GORDON

MADRID

Els afectes i les vacances

Sembla elemental, però de vegades un es troba amb casos una mica penosos. Sembla elemental que la família s’ha de construir sobre l’amor, l’afecte entre marit i muller, entre pares i fills, l’afecte sincer entre germans. Però això s’ha d’educar. El nen, de naixement, és egoista, va a la seva. Quan hi ha més germans i els pares són a prop pot adonar-se que l’amor als altres és una cosa fantàstica. Però cal treballar-ho, altrament creix egoista. No diguem ja en el cas del fill únic; els pares hauran d’estar especialment atents a aquesta educació, ja que altrament creix un egòlatra.

El que val més, en l’educació, és l’afecte. Això suposa dedicació, estar a prop, exigir però amb compte, mantenint sempre per sobre del tot un amor sensible, ple de detalls. El període de vacances és especial per practicar aquests consells.

JESÚS DOMINGO MARTÍNEZ

GIRONA

Indisciplina

Sant Martí Vell és un petit i bellíssim poble del Gironès, al peu de les Gavarres. Des de fa alguns anys l’Ajuntament està governat per un equip polític inactiu. Les variades demandes veïnals contra la privatització d’antics camins rurals, la irregularitat en les granges de porcs, la construcció il·legal, la intervenció no permesa en zones de protecció hidrogràfica o el desordre de l’aparcament cauen en un profund pou. Davant de l’aparcament anàrquic i indisciplinat dels visitants i clients, que ocupen tots els racons possibles de carrers i carreteres, no es posa cap tipus de fre. L’Ajuntament no segueix l’exemple dels pobles del voltant que practiquen (amb èxit) una estratègia de protecció i pacificació controlant l’augment de trànsit i aparcament. Si fa uns anys els veïns es van agrupar contra el pla urbanístic amb l’eslògan “Salvem Sant Martí Vell”, ara necessitaríem “Salvem Sant Martí Vell dels cotxes”.

IGNASI VECIANA

BARCELONA

stats