Ara Castells 17/10/2015

Amb el carro gros en camí

A les portes del tram final de temporada, les colles intensifiquen esforços per colar-se a la gamma de vuit

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Terrassa són un dels principals candidats per assolir el repte dels vuit pisos / EFREN GARCIA

BarcelonaLa temporada castellera entra en els dos mesos finals i un gran nombre de formacions intensifiquen els esforços per complir els seus objectius. Un dels reptes més importants en el món casteller és el de pujar un pis més a cada una de les construccions i una barrera simbòlica important és la del quatre de vuit. A les portes de les últimes oportunitats, com a mínim nou colles podrien plantar cara als vuit pisos.

Els Al·lots de Llevant ja van coronar el quatre de vuit el 2009 i enguany treballen per repetir l'èxit. Han compartit plaça amb colles en les quals es poden emmirallar com els Castellers d'Esplugues o els Moixiganguers d'Igualada, i han comptat amb l'ajuda de castellers com Jaume Galofré, cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls, en els seus assajos. Aquest any han fet proves molt interessants de quatre de set net i han tastat el folre d'un futurible dos de vuit. Si bé no han fet pública cap data per atacar el carro gros, el seu nom sona a les travesses quan parlem dels vuit pisos d'alçada.

Una altra colla que ja té experiència en aquest nivell és la dels Castellers de Terrassa, que completen castells de vuit des del 2005 amb l'única excepció de la temporada 2011. Aquest any han dominat la gamma alta de set però encara no han plantat cara al quatre de vuit. Aquest tram final de curs albira diferents oportunitats per tancar la temporada sense perdre els galons.

Després de carregar el quatre de vuit els anys 2012 i 2013, els Castellers de la Sagrada Família volen tornar-hi abans de finalitzar el 2015. Aquest cap de setmana sonarà la campanada del primer assalt, si bé encara els queda calendari per afrontar el repte. Una situació similar viuen els Castellers de Cornellà, que, 13 anys després de coronar per últim cop el quatre de vuit, estan fent una campanya molt important per recuperar la categoria. Els seus esforços els han portat a recuperar el dos de set però no voldran acabar l'any sense picar a la porta dels vuit pisos. També els Tirallongues de Manresa podrien encarar l'objectiu 17 anys després de perdre els galons. Enguany ja han recuperat el dos de set i aquest cap de setmana celebren la diada de la Fira Mediterrània amb els Castellers de la Vila de Gràcia al costat.

Finalment, un grup de colles de nivells força similars han fet campanyes per acostar-se als vuit pisos; és el cas dels Castellers de Cerdanyola, els Castellers de Badalona o els Castellers d'Esparreguera. Els del Vallès ja van provar el quatre de vuit a finals del 2014 i tornen a tenir el quatre de vuit entre cella i cella. Tant els Castellers de Badalona com els d'Esparreguera es mouen amb comoditat a la gamma de set i gamma alta. Les dues formacions han assolit en altres temporades el dos de set i han trobat en el quatre de vuit una bona excusa per intentar fer créixer el seu gruix social.

Una de les colles que ha provat sense èxit el carro gros aquesta temporada és la dels Xiquets del Serrallo, si bé la seva temporada és més curta que la de moltes altres. Els tarragonins tanquen l'any aquest cap de setmana i, per tant, només tindran una oportunitat més per tornar-ho a intentar.

stats