Castells

Els Castellers de Vilafranca es tornen a citar amb la història, amb l’inèdit 9d9f

Els verds plantegen la construcció inèdita per Tots Sants, juntament amb els dos castells de 10

3 min
Assaig del 9d9f dels Castellers de Vilafranca

L’1 de novembre de l’any passat el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals carregat dels Castellers de Vilafranca copava les portades de diaris, informatius de televisió i entrevistes radiofòniques davant del fet extraordinari. Per a aquest pròxim Tots Sants, els verds podrien fer alguna cosa semblant en cas d’assolir l’inèdit 9 de 9 amb folre; castell que no s’ha provat mai a plaça.

Aquesta temporada els vilafranquins han fet una gran aposta per tenir un gran ventall de gammes extres diferents. Entre aquests s’hi troben els castells compostos del 5 de 9 amb folre i del 7 de 9 amb folre. Aquest fet els ha permès treballar amb folres nombrosos, fet que, acompanyat dels quatre 9 de 8 que han completat, els pot portar al 9 de 9 amb folre.

Per arribar a portar-lo a plaça, però, cal que les proves prèvies els acompanyin. “Si no es compleixen els objectius d’assaig no ens podrem plantejar uns objectius tan ambiciosos”, apuntava Sisco Benet, cap de colla dels verds, en la roda de premsa. Aquest dilluns completaven una gran prova, col·locant els sisens al castell.

Benet també va voler treure transcendència al 9 de 9, ressaltant que “no creiem que sigui molt més extraordinari que altres coses a les quals ens hem enfrontat”. D’aquesta manera, opina que el castell pot ser més fàcil d’encaixar en comparació amb d’altres que incorporen manilles. De totes maneres, el cap de colla apel·lava als castellers i afició vilafranquina per fer-ho possible. “La gent que ens segueix al Concurs hi ha de ser a Tots Sants”, assenyalava.

Una sola enxaneta

Els vilafranquins han estat ferms defensors que el 9 de 8 s’ha de fer amb un enxaneta; mentre que la gran majoria ho fan amb tres enxanetes perquè el castell sigui més ràpid.

De cara al gran repte d’aquest Tots Sants, els verds mantindran la seva aposta, tot i que Benet admet que seria més fàcil fer-ho amb tres. “Si no és difícil, ja no ens hi posem”, manifestava en roda de premsa. Alhora, obria un altre debat, que és que si se’l plantegessin per portar-lo al Concurs de Castells potser sí que s’obriria la possibilitat de fer-ho amb tres.

Tot i això, el cap de colla reconeix que s’ha de reduir el temps del castell, tant sigui amb una pujada del tronc i dels poms més ràpida o que la travessada de l’enxaneta pels diferents poms fos més veloç. En el darrer 9 de 8 a Igualada, per exemple, l’enxaneta va tardar 37 segons a fer les tres aletes.

Els dos castells de 10, en el punt de mira

El 9 de 9 amb folre no és, ni de bon tros, l’únic gran objectiu del dia per als Castellers de Vilafranca. Els verds volen portar-hi els dos castells de 10 amb folre i manilles, repetir el 3 de 10 descarregat per Sant Fèlix i fer el 4 de 10, mai descarregat a la capital de l’Alt Penedès. Així doncs, Benet exposava que aquests dos castells són els que el “preocupen realment” i els que de veritat li fan perdre la son, i no pas el 9 de 9.

Per altra banda, també treballen amb intensitat el 4 de 9 sense folre que encara no han portat enguany a plaça i que divendres passat van fer sencer a l'assaig amb la xarxa de seguretat. Si els plans inicials no sortíssin bé, també tenen alternatives altres castells de gamma extra que ja han fet aquesta temporada, com el 5 de 9 amb folre o el 2 de 9 amb folre i manilles.

Les previsions de les colles

Al costat dels Castellers de Vilafranca hi seran tres colles amb dinàmiques molt diferents. Els Capgrossos de Mataró plantegen el programa més ambiciós amb la voluntat de repetir el 2 de 9 amb folre i manilles completat aquest diumenge a Girona, a més dels dos castells bàsics de nou. En els últims dies també ha aparegut l'opció del 9 de 8, mai descarregat per la colla. . Per la seva banda, els Xiquets de Tarragona buscaran recuperar el bon to que van exhibir a l’agost i tornar a completar la tripleta màgica. Finalment, uns Castellers de Sants que arriben molt tocats per canvis forçats al llarg de l’any plantegen els dos bàsics de 8, als quals s’hi podria afegir el 7 de 8.

stats