Castells
Ara Castells 01/11/2022

Els Castellers de Vilafranca fan història i carreguen el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals

Els verds fan l’aleta al primer castell amb puntals de la història dels castells

4 min
El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals dels Castellers de Vilafranca aquest dimarts

1 de novembre del 2022. El món casteller ja té una nova data per emmarcar després que els Castellers de Vilafranca hagin carregat per primer cop el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals davant de l’impressionant esclat de la plaça de la Vila. Els verds hi havien ficat la banya aquestes últimes setmanes, i en aquest dia de Tots Sants han tornat a marcar una fita que quedarà en els llibres d'història.

L’expectació per l’intent del pilar de 9 era enorme, i en l’ambient es respiraven les ganes de veure’l a plaça. En les últimes hores, a més, havia anat corrent la veu que finalment els vilafranquins el portarien en ronda de castells per encarar-lo més frescos. Així ho han fet en un primer moment, però la temptativa no ha estat bona. La formació del folre, les manilles i els puntals no ha estat estable, i abans que es col·loqués el sisè s’ha donat l’ordre de tirar-lo avall abans que sonessin les gralles. En el desmuntatge, a més, l'estructura s’ha acabat ensorrant.

Els Castellers de Vilafranca no s’han rendit i, després d’un 2 de 9 amb folre i manilles molt treballat, hi han tornat. Eren les 14.50 h quan novament els verds col·locaven els segons damunt del peu. El silenci ha sigut eixordador –més que en el primer intent– i el muntatge ha sigut molt més bo. Així doncs, han sonat les gralles i amb una bona compenetració l’han anat duent a bon terme mentre pujaven la setena i l’aixecadora. La pujada de l’enxaneta ha sigut pausada, mentre la plaça ja es delectava per veure-la damunt de tot. Peu esquerre darrere el genoll, peu dret darrere la cuixa, peu esquerre a la faixa, genoll dret a l’espatlla, peu esquerre a l’espatlla, peu dret a l’espatlla i aleta. Els vilafranquins feien història i la plaça esclatava en un crit d’eufòria i estupefacció.

En la motxilla de sortida, l’espadat ja ha començat a brandar massa i ha cedit, encara que la solidesa del peu ha demostrat que el pilar de 9 es pot descarregar.

El camí per arribar a anotar-se el pilar de 9 avui tampoc ha sigut senzill. Com a objectiu inicial tenien fer el 3 de 10 amb folre i manilles. En el primer intent, però, els quarts no han acabat d’estar còmodes en cap moment amb les manilles i l’han desmuntat amb els setens desmuntats amb una estructura que es veia massa fràgil. En segona ronda hi han tornat i, tot i que amb millors prestacions, tampoc ha acabat de ser un bon 3 de 10. L’execució també ha sigut lenta i les forces només han arribat per carregar-lo.

Tot i la patacada del 3 coronat, els verds han portat en tercera ronda el peu del pilar de 9 que han desmuntat. Per poder asserenar els ànims, han decidit rebaixar una mica les pretensions i anotar-se el 2 de 9 amb folre i manilles. La torre, però, tampoc ha sigut gens senzilla i ha requerit una gran defensa. En la pujada s’ha vist com el castell tenia un tremolí constant que no han aconseguit aturar, i en la baixada les manilles han hagut de fer un treball extrem per no enfonsar-se.  A continuació han intentat un altre cop el pilar de 9, i la resta ja és història.

Els Castellers de Vilafranca, amb el seu cap de colla, Sisco Benet, al centre d ela imatge, celebrant la fita històrica en el món casteller, amb el primer pilar de vuit carregat mai.

A plaça també hi han estat els Capgrossos de Mataró, que han fet el seu primer castell de 9 des de la represa. Han obert amb un bon 5 de 8 i han encarat el 3 de 9 amb folre en segona ronda. El 3 tenia un petit nervi en la pujada, però han aconseguit que no anés a més amb l’aleta per poder-lo controlar. Tot i que també havien treballat el 4 de 9 amb folre, s’han decantat per tancar amb un 4 de 8 de tràmit.

Així mateix, els Xiquets de Tarragona buscaven completar la primera tripleta màgica de la temporada. Els matalassers, però, han patit una caiguda en l'últim assaig i això s’ha notat a plaça. D’aquesta manera, en un primer moment han desmuntat el 5 de 8 per indecisió de la canalla, tot i que en segona ronda sí que l’han descarregat amb força treball. No han completat amb èxit, en canvi, el 3 de 9 amb folre. El castell no ha pujat de la millor manera i el bellugueig s’ha anat expandint. Tot i anar-lo defensant, finalment ha cedit amb la sortida de dosos. Han acabat amb el 4 de 8 després de fer-hi un intent desmuntat previ.

Girona es retroba amb els castells de 9

Durant el cap de setmana també hi va haver altres actuacions destacades, com la de la diada de Sant Narcís a Girona, on els Minyons de Terrassa van fer els primers castells de 9 de la represa i van descarregar tant el 3 com el 4. Així mateix, els Capgrossos de Mataró van completar el 5 de 8 i els Marrecs els bàsics de 8. D'altra banda, a Mollet la colla local va seguir en estat de gràcia i va fer-hi la millor actuació de la seva història, amb el 5 de 7 i els dos castells de 7 amb agulla.

stats