Ara Castells 21/10/2015

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya s'apropa al centenar de formacions

Durant el mes d'octubre s'han consolidat dues agrupacions com a sòcies de ple dret i se n'hi han afegit dues més que deixen el total en 97

Efren Garcia
2 min
Els Castellers del Prat de Llobregat descarreguen el primer 3d6a de la seva història / EFREN GARCIA

BarcelonaCada cop que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya es reuneix per valorar l'accés de les noves formacions fundades en el segon boom del fet casteller cal fer repàs i actualitzar unes dades que cada cop estan més a prop de ser rodones. La incorporació de dues noves colles universitàries, els Bergants del Campus de Terrassa i els Grillats del Campus del Baix Llobregat fa que el nombre total d'agrupacions associades se situï ja en 97, a només tres del centenar.

Les colles castelleres tenen un any des del seu ingrés a la coordinadora per demostrar la seva viabilitat tècnica i administrativa, durant aquest temps compten amb la col·laboració de dues formacions que les apadrinen i les acompanyen en les primeres passes. A la finalització del termini, les colles padrines i la Coordinadora valoren els avanços i decideixen si poden incorporar-se com a sòcies de ple dret. Si no superen la primera valoració el període s'amplia un segon any, que ha de ser ja definitiu.

El passat dilluns 19 d'octubre la Colla Castellera d'Andorra i els Castellers del Prat van fer un pas endavant després d'un any a l'aixopluc de l'agrupació de colles castelleres. Els andorrans sumen ja 28 castells bàsics de sis descarregats i 17 de la gamma alta; les seves millors construccions són el cinc de sis i el pilar de cinc. Els Castellers del Prat han actuat molt menys que els seus companys tot i que ja han descarregat en quatre ocasions el tres de sis amb agulla, completant així sengles actuacions amb tres castells de sis pisos. De fet, els del Baix Llobregat van presentar-se en societat descarregant sense problemes el tres, el quatre i el tres de sis amb agulla, un fet que, de ben segur, haurà sumat en favor seu.

Per primer cop des de que es va posar en marxa el programa d'accés per a colles castelleres, tres formacions no han superat la segona valoració, la que s'efectua després d'ampliar el període de prova fins als dos anys. Els Castellers de Gavà van incorporar-se a la Coordinadora el 3 de juny de 2013. Després de dos anys en actiu han completat 26 castells bàsics, ja dominen estructures com el tres amb agulla i han descarregat tant el dos de sis com el pilar de cinc. Tot sembla indicar que ben aviat podrien afegir-se al grup de colles de ple dret. En una situació més compromesa es troben els Laietans de Gramenet i els Castellers de Sant Adrià. Les dues colles van ser donades d'alta el 7 d'octubre de 2013. Els de Santa Coloma només han descarregat 11 castells bàsics en dos anys i 3 de la gamma alta mentre que els ‘passadors’ han completat una dotzena de bàsics i només un tres de sis amb agulla. Si bé la Coordinadora encara no considera que aquestes colles puguin ser admeses com a formacions de ple dret, sí que valora el nivell assolit i el fet que hagin evolucionat positivament. Això ha fet que, de manera excepcional, s’hagi decidit donar-los una tercera oportunitat.

stats