Ara Castells 06/08/2017

La Joves de Valls agafa embranzida

Llorenç del Penedès veu com la formació vallenca supera per segon cop en cinc dies la seva millor actuació de l'any

Efren Garcia
3 min
La Colla Joves de Valls completa els dos castells bàsics de nou a Llorenç del Penedès

Llorenç del PenedèsDesprés de descarregar dimecres a Valls els dos castells bàsics de nou i el quatre de vuit amb el pilar, la Colla Joves Xiquets de Valls s'erigeix protagonista de l'actuació de la festa major de Llorenç del Penedès en repetir el doblet de nou i acompanyar-lo, aquest cop, del tres de vuit amb agulla. Els Nens del Vendrell, que partien amb tots els focus mediàtics a sobre, s'han enlluernat en una actuació molt marcada pels dubtes de la seva canalla mentre que la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha exhibit un bon nivell tot i tornar a ensopegar amb la seva bèstia negra, el dos de vuit folrat.

La diada de Llorenç del Penedès és sense cap mena de dubte una de les més dures de l'any. La seva plaça, amb poques ombres, i l'horari d'inici de l'actuació -prop de la una del migdia- fan que les construccions humanes que s'hi alcen tinguin un punt de dificultat extra. Divendres al matí, Protecció Civil va activar el pla Procicat per l'onada de calor que afectava Catalunya. La cap de guàrdia del cos, Rosa Mata, recomanava evitar l'exposició al sol sobretot a les hores centrals del dia, refrescar-se i hidratar-se bé. Si bé la part més forta va passar divendres i dissabte, la jornada dominical ja apuntava que seria complicada, més encara per una activitat amb un component físic tan important com ho és el fet casteller.

Els Nens del Vendrell han estat els primers a alçar els seus castells. Han iniciat l'actuació atacant el cinc de vuit, però, quan tot semblava perfecte, preparats per a la primera aleta, un dels acotxadors ha fet que 'no' amb el cap. El primer castell es desfeia i, amb ell, part de l'esperança d'atacar el quatre de nou amb folre que havien anunciat. S'han refet amb una estructura marca de la casa, el dos de vuit amb folre, però un altre cop, amb el pis de dosos col·locat, el castell s'ha hagut de desmuntar en patir les primeres sotragades. Si havia quedat una espurna d'esperança, aquesta s'esvaïa en la segona ronda. La situació dels del Vendrell els permet, però, fer un pas enrere sense caure gaire lluny del seu millor nivell. Han descarregat el tres de vuit en el segon torn i han clavat l'estructura del quatre en el tercer.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha sabut jugar les seves cartes en atacar a primera hora les construccions més complicades. Els vallencs han bastit el tres de nou amb folre com a castell de sortida i han demostrat que enguany li han sabut trobar la mida. Han deixat per la ronda central el segon quatre de nou amb folre de l'any. Amb un peu més just, han hagut de treballar de valent al folre per mantenir la quadratura. El quatre s'ha alçat tremolós, però amb confiança, i s'ha hagut de defensar durant la descarregada quan ha començat a desfigurar-se. Sense cap mena de dubte, la injecció de moral obtinguda dimecres en la diada de la Firagost els ha servit per donar-ho tot en un descens força complicat. Després que dimecres l'haguessin de substituir pel quatre de vuit amb el pilar, avui els ‘diables vermells’ han completat la seva actuació amb el tres amb l'espadat, i han superat d'aquesta manera el seu millor registre de l'any.

Aquesta diada acostuma a ser una d'aquelles cites en les quals la Colla Jove Xiquets de Tarragona aixeca el peu de l'accelerador per preparar-se de cara a Sant Magí. Avui els tarragonins han aprofitat la primera ronda per estrenar el primer tres de vuit amb agulla de l'any i la segona per tornar a plantar cara al dos de vuit amb folre, castell que descarregaven per primer cop enguany diumenge passat a Vilallonga del Camp. La torre s'ha alçat molt tensa i després de l'aleta ha començat a remenar fins que n'han perdut el control i ha fet llenya. Això, però, no ha condicionat la seva única construcció de nou pisos, que ha arribat en el tercer torn. Després de desmuntar-ne dos peus, la Jove ha dominat amb comoditat el quatre de nou amb folre, el seu únic castell de nou pisos del dia.

La ronda de pilars ha servit perquè vallencs i tarragonins s'exhibissin amb els espadats de set pisos. La Colla Joves Xiquets de Valls, ho ha fet, a més, treballant amb un folre alleugerit, pensant ja en el de vuit emmanillat. Els Nens han acabat de demostrar que no tenien el dia. Han optat pel pilar de sis i quan l'enxaneta es disposava a aixecar-se a espatlles de la quint s'ha fet enrere i han hagut de desmuntar, també, aquesta estructura.

Nens del Vendrell: id 5d8, id 2d8f, 3d8, 4d8, id P6, 2 P4

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d8a, 2d8f c, 4d9f, P7f

Colla Joves Xiquets de Valls: 3d9f, 4d9f, 3d8p, P7f, 4 P4

stats