Ara Castells 16/09/2018

El món casteller fa pinya amb els Bordegassos

Els Castellers de Sant Feliu esdevenen la tercera colla a dir no al rodatge del polèmic espot

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Sant Feliu celebrant els seus castells a la diada de les roses

BarcelonaLa unitat d'acció, la solidaritat i la responsabilitat del món casteller han tornat a quedar paleses a través del conflicte viscut aquests últims dies pels Bordegassos de Vilanova, apartats del rodatge d'un vídeo per lluitar contra el càncer infantil a causa del color groc de la seva camisa. Si bé la productora contractada per l'Hospital Sant Joan de Déu va reaccionar argumentant criteris creatius i va convidar altres colles que fessin servir els colors corporatius –blau, rosa i grana–, ara són aquestes colles les que han decidit posar-se al costat dels Bordegassos i han renunciat a participar en l'espot. Dos dies després que els Castellers d'Esplugues fessin pública la seva renúncia publicant un comunicat en el qual expressen que no comparteixen els motius que han deixat fora del rodatge la colla vilanovina.

Els Castellers de Sant Feliu han volgut destacar en la seva nota “el pes que té la camisa en el món casteller, indissoluble de la nostra essència” i ha mostrat el seu suport als Bordegassos de Vilanova així com a “la inestimable feina de l'Hospital Sant Joan de Déu en la cura i investigació del càncer infantil”. Cal destacar que, si bé totes les formacions que s'han pronunciat sobre la qüestió han mostrat el seu disgust amb la productora contractada pel rodatge de l'anunci, també han volgut traslladar el seu reconeixement a l'hospital i el suport a la seva causa.

La polèmica sobre el color groc, aparentment sense sentit en aquest cas, ja que la colla el fa servir des del 1972, ha anat impactar de forma tangencial a la línia de flotació del món casteller, l'element més identificatiu de les agrupacions castelleres, la camisa. Des de fa un centenar d'anys, totes les colles fan servir pantalons blancs, faixa negra i mocador de punts; és per això que el símbol identitari més important són la camisa i l'escut. Els grups de nova formació fan servir camises blanques fins al dia de la presentació oficial, que sol coincidir amb el moment en el qual fan els seus primers castells de sis pisos. És en aquell moment i no abans que poden estrenar el color que les identificarà. Diuen els castellers que “la camisa es guanya” i, per tant, els practicants novells no hi tenen accés fins que la colla ho creu convenient. Així doncs, és habitual veure samarretes del color de cada colla a les pinyes, i el ritual d'entrega de la peça de roba s'acostuma a fer públic per donar-li la deguda importància. Amb tot aquest pes al darrere, no és estrany que el món casteller al complert hagi decidit fer pinya amb els Bordegassos.

stats