Ara Castells 24/06/2019

Valls obre la caixa dels trons

La Colla Vella completa el primer castell de gamma extra de la temporada

Efren Garcia
3 min
La Colla Vella dels Xiquets de Valls completa el primer castell de gamma extra de la temporada

VallsLa Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet aquest dilluns un pas endavant a la plaça del Blat descarregant el primer dos de nou amb folre i manilles del curs casteller. La Colla Joves ha completat per primer cop enguany el tres folrat però no ha pogut amb el quatre. La recessió del món casteller s’ha fet notar en el volum de públic que ha seguit en viu l’actuació de Sant Joan. La primera gran exhibició del calendari ha mostrat una mitja entrada potser a causa de la calor o potser per l’inici de les transmissions televisives.

La diada de Sant Joan s’ha reprès allà on les colles ho van deixar durant la jornada de Completes Les dues formacions han triat el tres de nou amb folre com a castell d’inici i aquest cop els fruits han arribat als dos bàndols. Tant la Colla Vella dels Xiquets de Valls, primers a actuar, com la Colla Joves han atacat el castell amb prudència. Els dos tresos s’han alçat sense complicacions, més obert el rosat i amb unes mides més ajustades per la part alta el vermell. La serenor del primer torn ha obert les portes a alçar el llistó.

La Colla Joves Xiquets de Valls descarrega el seu primer 3d9f a la plaça del Blat

El primer castell de gamma extra de la temporada ha arribat en el segon torn. Els rosats han plantat el peu del dos de nou amb folre i manilles i han fet sonar les gralles en el primer intent. Tot i alguns problemes en l’encaix entre els quarts i les manilles, el dos s’ha erigit amb domini. El treball a la base de la construcció ha permès que el tronc es pogués limitar a defensar el descens. Els dubtes que la Colla Joves Xiquets de Valls va mostrar diumenge amb el tres de nou folrat s’han reproduït avui en el quatre. Sense cap greu problema aparent, la conjunció de detalls a tots els nivells i de dubtes en la canalla han fet que decidissin desmuntar quan l’estructura ja se sacsejava de valent. Han recorregut a una carta segura aquest any, el tres de vuit amb el pilar, per salvar les complicacions del moment. El castell ha sigut tot un elixir: apamat d’inici a fi no ha suposat cap esforç extra per als diables vermells.

Si bé l’expectació era màxima després del dos emmanillat, la temporada tot just comença i la Colla Vella dels Xiquets de Valls no ha volgut arriscar abans d'hora. Albert Martínez ha descartat l'atac al cinc de nou amb folre per la baixa d'una castellera de tronc i ha optat per arrodonir la tripleta amb el quatre de nou folrat. L'han encarat amb calma, ja que enguany aquesta estructura està mostrant la seva dificultat real. A l'altra banda de la plaça no han volgut renunciar al quatre i l'han tornat a muntar en el tercer torn. Les mides no han sigut en cap moment les correctes i el folre ha patit de valent. Amb el pis de sisens col·locat han decidit desfer-lo però no han pogut relaxar-se fins que les gralles han deixat de sonar. Un dos de vuit de bella factura l'ha substituït.

La ronda de pilars ha complert les expectatives. Els rosats han rubricat la seva exhibició descarregant el pilar de set amb folre. La Joves ha replicat amb mestria: ha descarregat la mateixa construcció i ha demostrat el domini adquirit els últims anys amb els grans espadats. A l'hora de dur els pilars de comiat al balcó de l'Ajuntament, la Colla Vella n'ha alçat set de cinc pisos i un l'ha fet caminar fins a la façana del consistori. La Joves n'ha bastit dos de simultanis però un d'ells ha fet llenya després de l'aleta.

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 2d9fm, 4d9f, P7f, 7 P5 (un al balcó)

Colla Joves Xiquets de Valls: 3d9f, id 4d9f, 3d8p, id 4d9f, 2d8f, P7f, P5c + P5 al balcó

stats