Microsites 24/05/2016

Què haurien de fer els Xiquets de Hangzhou per participar al Concurs de Castells de Tarragona?

Analitzem totes les claus que s'haurien de complir perquè la formació xinesa prengués part el proper mes d'octubre en el certamen casteller

Efren Garcia
3 min
Els Xiquets de Hangzhou van descarregar oficialment el seu primer 2d7 el 5 de maig de 2016 a la ciutat de Deqing

BarcelonaDesprés que els Xiquets de Hangzhou descarreguessin dissabte el primer tres de vuit del seu historial a Wukang, no s'han trigat a sentir les primeres veus que, potser atretes per la curiositat, es pregunten què passaria si la formació xinesa participés al Concurs de Castells.

Si bé fins al moment no hi ha hagut cap contacte entre els Xiquets de Hangzhou, o els seus interlocutors, i l'organització del Concurs de Castells, els representants de la formació xinesa ja van anunciar al mes de març la seva intenció de participar a l’octubre al certamen casteller.

Què cal per participar al Concurs de Castells?

Actualment la barrera per accedir a la jornada de dissabte a la Tarraco Arena Plaça es trobaria al voltant dels 4.000 punts si els Minyons de Terrassa, com és habitual, no hi participessin. Els Xiquets de Hangzhou, amb només dues actuacions registrades, s'haurien apuntat ja 2.105 punts, de manera que es trobarien a menys de la meitat del camí per aconseguir el passaport al certamen tarragoní. El Rànquing Estrella inclou els tres millors castells de les cinc millors actuacions de la temporada, així doncs, a la colla de la flor de presseguer només li caldria repetir els seus tres castells més petits, el cinc, el tres i el quatre de set, en tres ocasions per colar-se en el top 30 del món casteller.

D'altra banda, l'article número 1 de les normes bàsiques del concurs també determina que, de manera extraordinària, l'organització es reserva el dret d'incorporar les colles que consideri oportú, una decisió que en cap cas aniria en detriment de la participació de les agrupacions classificades de ple dret.

Un accés excepcional per a una situació d'excepció

El camí oficial per guanyar una plaça de ple dret al Concurs de Castells passa com ja hem explicat pel Rànquing Estrella, però aquest extreu les dades de la base de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Aquesta base de dades, a banda dels castells realitzats per algunes formacions històriques desaparegudes, actualment només recull les actuacions de les agrupacions reconegudes per la Coordinadora, ja sigui de ple dret o en període de formació.

Tot i que la Coordinadora va aprovar en l'última assemblea ordinària que la seva junta estudiés les possibles vies de relació amb les colles a l'estranger, aquest projecte, segons es va confirmar al mes d'abril en la presentació de la temporada, que va tenir lloc a l'antiga fàbrica Damm, no arribaria fins a l'estiu. A això caldria afegir que els Xiquets de Hangzhou haurien de demanar-ne l'accés, una intenció que fins al moment no han manifestat.

Així doncs, ja sigui per incorporar els seus castells al Rànquing Estrella o per convidar-los a participar, els Xiquets de Hangzhou haurien de passar per l'excepcionalitat per participar al Concurs de Castells.

Membres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i dels Xiquets de Hangzhou encapçalats pels principals representants de les dues formacions

L'última condició, el contacte

Cal, però, que deixem de fer castells ficció per entendre la situació actual sobre la qüestió. Per més curiositat que desperti als aficionats castellers, perquè els Xiquets de Hangzhou prenguessin part en el concurs caldria primer que comuniquessin la seva intenció a l'organització del certamen. Segons fonts oficials, aquest contacte encara no existiria, de manera que, si la intenció manifestada per la colla xinesa segueix en peu, comença el compte enrere per establir-ne les condicions.

El 30 de maig, el propietari de la colònia tèxtil que acull els Xiquets de Hangzhou i una delegació de la colla participaran a la preestrena del documental 'El jardí de les flors del presseguer. Els Xiquets de Hangzhou', que s'emetrà dimarts 31 al programa 'Sense ficció' de TV3. La visita del màxim responsable xinès podria ser la primera gran oportunitat perquè la colla i el concurs es trobessin, ja fos de manera oficial o no.

stats