Anàlisi: NVIDIA SHIELD Tablet

10 min

NVIDIA va llançar a mitjans d'agost la seva segona generació de dispositius basats en Android i concebuts per a videojugadors. Si en un principi aquest fabricant va provar de competir en el terreny de les videoconsoles portàtils, ara brinda un producte pensat per a un públic més ampli: SHIELD Tablet és una tauleta de vuit polzades preparada per reproduir continguts de resolució ultraalta, equipada amb el processador més ràpid actualment en l'àmbit dels ginys mòbils, la darrera versió del sistema operatiu de Google, dues càmeres de 5 megapíxels, totes les aplicacions de Google Play a l'abast i la selecció de programari lúdic de TegraZone, optimitzat per explotar el potencial dels xips Tegra. Un excel•lent centre multimèdia portàtil de gran connectivitat que pot exercir alhora com a centre d'oci digital que se sincronitza amb el nostre televisor o amb el nostre ordinador per oferir tant pel•lícules com videojocs en streaming

Fabricant: NVIDIA. Tipus de dispositiu: Tauleta tàctil. Preu lliure: Model 16GB Wi-Fi. A partir de 299,99 € Model 32GB Wi-Fi, 4G LTE. Fabricant: NVIDIAFabricant: Tipus de dispositiu: Tauleta tàctil.Tipus de dispositiu:Preu lliure: Preu lliure:A partir de 299,99 € A partir de 379,99 €

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

Aquestes en són les especificacions més destacades:

Sistema operatiu: SO Android KitKat. Processador: CPU ARM Cortex A15 de 2,2 GHz amb 2 GB de RAM. Processador gràfic: GPU NVIDIA Tegra K1 de 192 nuclis amb arquitectura Kepler. Bateria: 19,75 vatis-hora (fins a 10 hores de reproducció de vídeo continu, prop de 5 hores d'execució de videojocs). Pantalla: Full HD multitàctil de 8 polzades (1920 x 1200 píxels). Àudio: Altaveus estèreo frontals, doble reflector de baixos i micròfon integrat. Connexions sense fils: Wi-Fi Mimo 802.11n 2x2 a 2,4 GHz i 5 GHz. Bluetooth 4.0 LE. GPS / GLONASS. Connectivitat: Segons el model, o bé Wi-Fi + 4G LTE o bé només Wi-Fi. Connectivitat cel·lular: LTE, HSPA+, 3G, 2G, GSM, EDGE. Emmagatzematge: 32 GB (en el cas del model Wi-Fi + 4G LTE) o 16 GB (en el model equipat només amb Wi-Fi). Sortides: Mini-HDMI i Micro-USB 2.0. Ranura de targeta MicroSD. Connector de 3,5 mm per a auriculars estèreo amb micròfon. Targeta SIM: Micro-SIM. Sensors de moviment: Giroscopi, acceleròmetre i brúixola, tots tres de tres eixos. Càmeres: Interna de 5 MP HDR; Externa de 5 MP, HDR, amb focus automàtic. Altres dades d'interès: Compatible amb SHIELD Wireless Controller, NVIDIA GameStream, NVIDIA ShadowPlay, joc al núvol amb la tecnologia GRID Beta. Mode consola. Gamepad Mapper. Dispositiu preparat per a Ultra-HD 4K. Incorpora llapis digital DirectStylus 2 (amb 3D Paint inclòs). Pes i dimensions: 390 g; 221 X 126 X 9,2 mm.

Com ja vam explicar-vos quan vam publicar les nostres impressions sobre el giny predecessor d'aquesta tauleta, NVIDIA ha concebut SHIELD com una gamma de productes i no com un sol dispositiu. Després del debut d'NVIDIA Shield -que amb la conversió del concepte "Shield" en sèrie de productes ha passat a anomenar-se SHIELD Portable- el fabricant californià de maquinari electrònic opta ara per apropar-se a un públic més nombrós, tot apartant-se del sector de les videoconsoles portàtils amb un aparell amb un perfil a priori menys especialitzat però encara més solvent com a plataforma lúdica.

I és que convé que aclarim de bon principi que per bé que la NVIDIA Shield Tablet és, abans que res, una gran plataforma per als videojocs, també és una de les millors tauletes tàctils que puguem trobar actualment al mercat. Pel que fa al rendiment, segons dades d'NVIDIA, ens trobem davant d'una tauleta tàctil que supera la Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 o l'iPad Air. Més enllà del que digui la pròpia companyia, però n’hi ha prou de fer un cop d'ull a les seves prestacions per adonar-nos que és un dispositiu realment potent, en el que destaquen totes les possibilitats de reproducció de continguts multimèdia, on els nostres videojocs d'Android lluiran com en cap altra plataforma i alhora una andròmina que -tot i que, per descomptat, es tracta de màquines ben diferents- no només pot mirar de fit a fit qualsevol videoconsola portàtil actual sinó que directament es mostra com a francament superior en la majoria d'apartats.

El processador mòbil NVIDIA Tegra K1 que duu l'NVIDIA SHIELD Tablet es basa en la mateixa arquitectura que serveix de motor als ordinadors de sobretaula dedicats al joc més avançats. Aquest processador -com apuntàvem en la introducció, actualment el més ràpid entre tots els dispositius mòbils- brinda una qualitat gràfica i sonora extraordinàries, destaca especialment l'execució d'aplicacions en multitasca.

Pel que fa al disseny extern de la tauleta, destaquen l'acabat negre de l'escut tèrmic del seu xassís de magnesi i la zona d'altaveus, a les zones laterals de la part frontal, en posició apaïsada. La textura de la goma que recobreix l'aparell el fa molt agradable al tacte i molt fàcil de subjectar amb comoditat. No és una tauleta de les més primes del mercat però és prou lleugera i la seva mida la fa especialment transportable. El doble reflector de baixos i els altaveus estèreo, posicionats als extrems més curts del rectangle frontal, proporcionen un so molt nítid, tot i que poden quedar parcialment obstruïts segons com aguantem amb les mans el dispositiu. No tindrem aquest problema en cap cas si fem ús de la SHIELD Cover, una coberta protectora que es ven a banda de la tauleta i que serveix alhora com a suport posicionable que resulta realment útil, especialment si juguem amb control remot. En mode horitzontal, tots els connectors estan situats al lateral dret. A la part superior trobem, en un extrem, l'espai per al llapis digital, al centre, la ranura per a la targeta MicroSD -que admet emmagatzematge extra de fins a 128 GB extra-, el control de volum i el botó per encendre o apagar la tauleta -que de fet són els únics botons físics. En el cas del model amb connectivitat 3G, també trobarem a la mateixa zona una ranura per a la targeta MicroSIM.

Tot i que no s'inclou de sèrie en els paquets estàndard de cap dels dos models de la tauleta, paga la pena d'observar un perifèric especialitzat, el Shield Controller, com a part integrant de l'experiència Shield Tablet. I és que ens trobem davant d'un comandament sense fils compatible de gran disseny, amb un funcionament fantàstic. Hi ha qui pot considerar que la creueta direccional, similar a la del comandament d'Xbox 360, no és de la mena més indicada per a segons quin tipus de jocs, però en general l'acabat és fabulós i exemplifica la cura que des d'NVIDIA s'ha dispensat en el disseny; es tracta, segurament, d'un dels millors controladors de videojocs del sector, pot competir amb els comandaments de plataformes especialitzades, fins i tot. A primer cop d'ull recorda l'NVIDIA SHIELD Portable però resulta encara més ergonòmic. Inclou tauler tàctil, control de volum i sortida d'àudio, botó d'inici i micròfon compatible amb els comandaments de veu d'Android. La velocitat de resposta que ofereix aquest perifèric és òptima.

A més de totes les aplicacions de Google Play, cal destacar l’aplicació SHIELD Hub, que ha substituït Tegra Zone. Aquesta botiga categoritza els títols per gènere, segons la seva compatibilitat amb controladors, per data de llançament o segons altres filtres, i alhora inclou classificació, descripció i captures de pantalla d'alta resolució de cada videojoc, reuneix al voltant de dos-cents jocs optimitzats per a SHIELD (i prop d'una dotzena dels quals han estat específicament optimitzats per a Tegra K1).

En una època en la que la captura de vídeos intrajoc concentra l'atenció dels videojugadors, NVIDIA ha sabut brindar una aplicació encaminada a satisfer els qui gaudeixen de compartir online escenes de les seves partides. SHADOWPLAY pot enregistrar i compartir jugades de PC mitjançant GameStream i integra el servei Twitch, que permet de compartir online instantàniament a aquesta comunitat online les nostres captures. Fins i tot podem incrustar a les nostres partides el vídeo del nostre comentari simultani enquadrat en un petit marc amb la captura procedent de la càmera frontal de la tauleta.

Els jocs Android amb els que hem tingut ocasió de provar el dispositiu són Trine 2 (que ve preinstal·lat a totes les SHIELD Tablet i que no té res a envejar a la versió per a PlayStation 3), Portal, Half-Life 2, SHADOWGUN: DeadZone, la primera temporada de The Walking Dead, Real Racing 3, Rochard i Riptide GP2. Ens trobem probablement amb la plataforma que millor pot fer lluir a hores d'ara els títols gràficament més punters. No hem percebut cap alentiment en cap joc, cosa que resulta especialment destacable en el cas dels títols desenvolupats per Valve, que són especialment propers a les seves versions originals. SHIELD Tablet s'ha comportat fabulosament, tant amb control tàctil com amb control remot. I és que el processador gràfic amb el que està equipada la tauleta és capaç, fins i tot, de processar resolucions de fins a 4k (per bé que ni la pantalla ni la sortida de vídeo extern no l'arribin a suportar, aquest extrem).

Quan vam parlar-vos d'NVIDIA SHIELD Portable, vam apuntar que l’streaming (l’anomentat “Mode Consola” de la tauleta, compatible amb equips de sobretaula de gamma alta equipats amb targetes gràfiques DirectX 11 GeForce GTX) de videojocs des d'un ordinador compatible funcionava raonablement bé encara no ho feia a la perfecció. Després d'un temps en fase beta, però, jugar actualment des de la tauleta a jocs de PC -recordem-ho, si comptem amb un ordinador amb gràfica GTX- ens permet gaudir d'una experiència amb gràfics punters, sense comparació a hores d'ara en d'altres plataformes portàtils i sense retard apreciable, una fita notable si pensem que fins no fa gaire aquesta funcionalitat estava a les beceroles i que en les plataformes especialitzades en videojocs tot i que ja hi ha títols que implementen el joc remot encara no ens l'ofereixen amb aquesta solvència. Esperem que cada cop siguin més els jocs compatibles amb aquesta tecnologia (a hores d'ara la suporten un centenar llarg de jocs), que hem pogut provar amb Batman: Arkham Origins, GRID 2 i Borderlands 2 i que donem fe que respon millor que no hauríem esperat mai.

Hi ha qui pot considerar un pas enrere respecte d'NVIDIA SHIELD Portable presentar ara com a successor un dispositiu portàtil per a videojugadors amb comandament físic separat. És cert que l'NVIDIA Shield Tablet resulta menys portàtil que NVIDIA SHIELD Portable, però en contrapartida són molt majors les possibilitats multimèdia, la potència i la comoditat de joc a la tauleta. Afortunadament, podem triar, però: així NVIDIA s'assegura d'arribar a diferents tipus d'usuari amb les diverses propostes de la gamma Shield.

No ens hi entretindrem perquè encara està en fase beta, però no deixarem passar l’ocasió de parlar d’NVIDIA GRID, una funció de joc al núvol que permetrà aviat que puguem reproduir des dels dispositius SHIELD compatibles videojocs al web, com fem amb altres continguts multimèdia. GRID renderitzarà els jocs 3D en servidors al núvol, codificarà instantàniament cada fotograma i el transmetrà a través d’una connexió de banda ampla al nostre dispositiu. Una faceta prometedora, que sembla que encara falta temps perquè tinguem a l’abast però que NVIDIA ja està fent funcionar en fase de proves.

Observem un punt que, sense que puguem valorar-lo com a negatiu, no ens ha acabat de satisfer. És la durada de la bateria: per bé que podem graduar la intensitat de la brillantor de la pantalla i el volum del so per apropar-nos a l'autonomia que, segons NVIDIA, la Shield Tablet pot oferir, tenim la sensació que els temps resulten una mica més curts que no esperàvem, tant en reproducció de continguts multimèdia com, especialment, en execució de jocs. En una tauleta d'aquesta potència resulta comprensible, si bé convé que tinguem present que hi ha tauletes Android de gamma alta que superen amb escreix la durada de la bateria de la Shield Tablet.

Com hem apuntat en la ressenya, estem davant un dispositiu punter pel que fa a prestacions, amb un molt bon disseny, equipat amb perifèrics especialitzats que l'apropen a les plataformes de videjocs especialitzades i alhora una màquina que excel·leix en el seu propi sector. Aquest perfil en certa manera híbrid (és una tauleta destinada als videojugadors més exigents i alhora pensada per a un públic generalista que cerca la millor tauleta tàctil) fa la NVIDIA Shield Tablet tan atractiva en potència com probablement marcada a ulls de segons quina mena d'usuaris. Però en un món en el que com més especialitzats són els dispositius més problemes tenen per trobar el seu forat entre el públic, la Shield Tablet sembla concebuda per cridar l'atenció d'un públic ben nombrós.

Tot i l'enorme diversitat el desplegament gràfic i l'exigència creixent de videojocs disponibles per a xips Tegra, davant d'un maquinari com aquest creiem que aquesta plataforma està demanant a crits jocs d'Android que n'espremin tota la potència. Frisem per veure amb quins nous títols alimenten la bèstia els desenvolupadors.

El millor

  • L'aplicació NVIDIA Hub, que ens assegura una selecció de títols optimitzats per a xips Tegra.
  • El disseny del dispositiu, molt atractiu i concebut per treure el màxim partit de la tauleta com a plataforma de videojocs.

El pitjor

  • L'autonomia. Tot i que no la podem qualificar de poc satisfactòria, queda un pèl lluny del que ens agradaria que ens oferís una plataforma de jocs portàtil (un problema que, d’altra banda, comparteixen les actuals videoconsoles portàtils).
  • S'escalfa sensiblement quan executa aplicacions exigents, especialment amb videojocs.

“Si cerqueu una tauleta versàtil, potent, que alhora us proporcioni els videojocs Android més punters i que pugui competir o fins i tot superar les principals videoconsoles portàtils actuals, no cal que busqueu més. L’NVIDIA SHIELD Tablet és a hores d’ara la millor plataforma de videojocs mòbil, que alhora ofereix funcionalitats tan interessants com el joc en streaming, o el mode consola gràcies a Gamestream, que probablement us captivarà si sou jugadors de PC i teniu un equip compatible”. Joan-Albert Ros (Barcelona, 1976), és professor associat de la Facultat de Belles Arts de la UB.

stats