16/07/2021

¿El covid-19 va sortir d’un laboratori?

2 min

Tres científics xinesos de l’Institut de Virologia de Wuhan van estar malalts just unes setmanes abans de la pandèmia. Les sospites es desperten immediatament: ¿tenien el covid-19 i el van propagar per accident?

Quan es diu que el virus va sortir d’un laboratori, força gent deu pensar que allà el fabricaven i involuntàriament se’ls va escapar, com si fos un tòxic secret guardat en una ampolleta i que es pogués dispersar per l’aire. Com la dioxina, el gas sarín, el poloni o qualsevol dels tòxics amb què ens amenacen cada poc temps.

Aquests tòxics es fabriquen per síntesi química a partir de matèries primeres innòcues i mitjançant processos descrits a la bibliografia. En canvi, ara per ara, els laboratoris no saben fabricar virus des de zero. Al començament de la pandèmia, una doctora dissident xinesa, Li-Meng Yan, va anunciar que s’havia obtingut el SARS-CoV-2 a partir de coronavirus de ratpenat. Aquestes afirmacions van ser desmentides per molts investigadors, malgrat que n’hi ha que creuen que al laboratori de Wuhan es treballa en la síntesi de nous virus a partir de virus ja existents. Aquesta activitat, ben coneguda i autoritzada, pretén millorar artificialment la funcionalitat d’un patogen. Té riscos evidents, perquè pot donar lloc a formes no desitjades del patogen. Els protocols s’han de seguir i validar escrupolosament i no tothom es fia que això es faci a Wuhan i a altres llocs.

En resum, no hi ha laboratoris que fabriquin virus des de zero, però sí que manipulen virus naturals i en modifiquen les propietats. I podria ser que algun humà del laboratori s’hagués contaminat sense saber-ho, amb el virus natural o amb un de manipulat, i hagués escampat la malaltia a fora. ¿Podrem saber mai amb certesa com es va difondre la infecció? Si no hagués vingut de la Xina, si Trump no hagués estat president...

stats