"70 años de paz": polèmica per una moneda llançada per l'Estat que calca un lema franquista

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre pretén commemorar la pau a partir de la fi de la II Guerra Mundial i oblida la dictadura i que els Balcans també són Europa

Ara
2 min
La nova moneda d'or que commemora "70 años de paz"

BarcelonaLa Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre ha obert una polèmica a la xarxa amb una nova moneda que du escrit el lema "70 años de paz", gairebé calcat al dels "25 años de paz" que va posar en marxa Manuel Fraga el 1964 per celebrar la victòria de la sublevació contra la República en la Guerra Civil (1936-1939) i que es va continuar commemorant cada any durant la dictadura.

Aquesta vegada, la moneda –en dos models, un de plata i un d'or– no fa referència al franquisme, sinó a la fi de la II Guerra Mundial (1939-1945), però tampoc no l'anomena. El lema inscrit a la moneda, només "70 años de paz", sense esmentar Europa. A la web s'explica que fa referència a Europa, però això és un altre motiu per a la polèmica: s'oblida de la Guerra de Iugoslàvia (1991-2001) com si els països de l'antiga Iugoslàvia no formessin part d'Europa.

La nova moneda ha indignat la xarxa, perquè el lema recorda el que feia servir la propaganda franquista i també perquè considera la dictadura un període de "pau", tot i la repressió. Per fer-vos una idea de fins a quin punt es va fer servir l'eslògan de la pau per homenatjar el franquisme podeu veure aquest vídeo de propaganda del règim sobre la celebració del 1964. Fixeu-vos-hi sobretot a partir del minut 2.55:

La moneda, que a la cara té el retrat del rei Felip VI, al revers inclou el dibuix d'un colom amb la branca d'olivera i l'eslògan polèmic, s'ha fet en dos models: un d'or, per valor de 200 euros però que es pot comprar per 640 euros i del qual se n'han fet 2.500 peces, i un de plata, de 10 euros, que es ven per 50,5 euros. De la moneda de plata se n'han encunyat 7.500.

stats