Científics de la UdG demostren l'efecte d'un fàrmac per prevenir el dolor per lesió medul·lar

Els tractaments actuals no són efectius en la majoria d'afectats

Dues de cada tres persones afectades per una lesió de medul·la espinal senten un dolor que comporta un alt impacte en la seva qualitat de vida, i els tractaments actuals no són efectius en la majoria de pacients. Ara, però, un equip científic de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat l’efecte d’un fàrmac que previndrà el desenvolupament del dolor patològic fruit d’una lesió medul·lar.

L’estudi, fet en models animals, ha observat que l’administració del fàrmac E-52862 –desenvolupat per Esteve Pharmaceuticals– després de la contusió medul·lar "atenua considerablement la possibilitat d’aparició d’aquest dolor al llarg de 28 dies". Aquest període coincideix amb el final de la fase crítica abans que el dolor esdevingui de caràcter crònic. Segons els responsables de la recerca, l’equivalent d’aquest temps representaria diversos mesos en el cas de les persones.

La UdG ressalta en un comunicat que l'estudi té una "gran rellevància científica" perquè "actualment no existeixen fàrmacs que actuïn amb eficàcia contra aquest dolor", fet que "fa necessari el desenvolupament de noves estratègies farmacològiques". 

La revista 'Frontiers in Pharmacology' ha publicat els resultats en un article signat per Sílvia Castany, com a primera autora. La investigadora ha fet aquesta descoberta en el marc de la seva tesi doctoral, dirigida pel Dr. Pere Boadas-Vaello i duta a terme en el grup de recerca NEOMA i la companyia Esteve, dins el programa de doctorats industrials de la Generalitat de Catalunya. Fruit d’aquesta recerca, Castany va obtenir el premi extraordinari de doctorat del programa de biomedicina de la UdG i, actualment, està fent una estada postdoctoral de recerca a Suècia. 

Més continguts de