COMUNICACIÓ
Mèdia 13/02/2012

Apple inspecciona els proveïdors xinesos acusats d'explotació laboral

El gegant informàtic ha encarregat una inspecció massiva a una associació independent nord-americana que vetlla pels drets dels treballadors

Ara
2 min
Els cost en vides humanes de produir un iPad a la Xina

BarcelonaEl gegant informàtic Apple ha començat a inspeccionar les seves empreses proveïdores a la Xina per garantir que es compleixin els drets dels treballadors. L'anunci l'ha fet aquest dilluns el conseller delegat Tim Cook, successor de Steve Jobs al capdavant de la companyia, en un comunicat. El control es fa mitjançant la Fair Labor Association (FLA), una entitat independent nord-americana sense afany de lucre, que enviarà inspectors a les empreses, i que aquest dilluns ja ha inspeccionat la primera fàbrica. Entre les empreses investigades hi ha Foxconn, acusada de mantenir els treballadors en condicions similars a l'esclavatge. Segons Apple, FLA farà milers d'entrevistes als treballadors i inspeccionarà les zones de treball, i també els dormitoris i altres instal·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Els treballadors de tot el món tenen dret a un entorn de treball segur i just, i per això hem demanat a la FLA que avaluï de manera independent el comportament dels nostres principals proveïdors", assegura Tim Cook en el comunicat. "Les inspeccions no tenen precedents en la indústria electrònica", afegeix la nota de premsa.

Fa unes setmanes, un reportatge de 'The New York Times' publicat a l'ARA posava de manifest les dures condicions a les empreses xineses que fabriquen iPhones, iPads i altres aparells per a Apple.

El reportatge constatava entorns de treball molts durs i una seguretat laboral inexistent, després de parlar amb els treballadors mateix, els seus advocats i els informes publicats per les mateixes companyies.

A més, segons grups de denúncia independents, hi ha indicis que les empreses que manufacturen per a Apple han contractat nens per ajudar a fabricar els seus productes.

Fa dos anys, 137 empleats d'un proveïdor d'Apple a l'est de la Xina van quedar ferits després de fer servir un producte químic nociu per netejar les pantalles dels iPhones. Fa dos anys, dues persones van morir i una desena van quedar ferides en una explosió a la planta de Foxconn a Txengdu, on cada dia es polien milers de carcasses d'iPad.

stats