Crònica 06/09/2011

Òscar Andreu / Òscar Dalmau: "Hem après que per manar no s'ha de cridar"

Projectes Òscar Andreu (Terrassa, 1975) i Òscar Dalmau (Barcelona, 1974) comencen la setmana enfeinats: estrenen la tercera temporada de 'La competència' a RAC 1 mentre enllesteixen el doblatge d'una sèrie d'animació per a adults de creació pròpia

Elisenda Roca
3 min
Òscar Andreu i Òscar Dalmau tenen una faceta menys coneguda,  la musical: l'un és cantant d'un grup i l'altre és DJ.

Us considereu periodistes, guionistes, humoristes?

Dalmau: En primer lloc, mamífers. I després, tot i haver estudiat comunicació audiovisual i haver fet una mica de tot, venim del guió. Som guionistes.

Andreu: Còmics.

Des de quan sou una parella?

D: Des del 92. L'any olímpic vam començar a estudiar plegats a la facultat...

A: ...i l'últim any de carrera, el 97, vam anar a viure junts. I fins ara, sense sexe pel mig, ni res, que és el que fa que la relació encara duri.

Andreu, quantes ulleres li has vist al Dalmau des que el coneixes?

A: Poques però molt memorables. Recordo les de la muntura d'escacs, les ulleres de sol tipus Eugenio que no es posa gaire...

D: És que m'emprenya no veure els colors de les coses. Sóc miop i no em vull operar, em fan por els hospitals. Si ho puc solucionar amb pròtesis. També porto plantilles.

Ara mateix esteu doblant una sèrie d'animació?

D: És una sèrie d'idea i creació pròpia amb la nostra productora Greatest Hits. Portem quatre anys amb aquest projecte. Té un humor atemporal i universal.

A: Coproduïm la sèrie amb l'estudi d'animació Kotoc. Nosaltres fem els guions i les veus d'uns cent personatges. És animació per a adults.

D: S'estrenarà a TV3 a mitjan octubre i es dirà Joke Box .

Sou uns jefes cridaners o calmats?

D: Hem après que per manar no s'ha de cridar. Crec que els que ho fan són molt insegurs. Mai has d'imposar-te alçant la veu. Es parla i s'argumenta.

A: A nosaltres ens han cridat i no repetirem aquests patrons. Tampoc ens surt de dins. A més, ens hem envoltat de gent amb qui tenim bona sintonia, una relació afectiva i molta connexió més enllà de la feina.

D: I jo, particularment, no sé cridar, se me'n va la veu a l'agut, tremolo...

A: ...i perd tota la credibilitat.

Què no us fa riure?

D: Els monòlegs sobre la quotidianitat.

A: La incompetència amb desídia, la gent que no posa carinyo en allò que fa i que ho transmet als altres. Em poso de molt mala llet, em treu de polleguera.

D: Pot arribar a trencar cares!

Com neix La competència ?

D: A corre-cuita. Ens proposen quedar-nos amb l'hora del Minoria absoluta però ens ho diuen a finals de juliol, cosa que fa pensar que devíem ser la sisena, setena o potser la vuitena opció. La primera resposta va ser que no, suposo que pel pànic de fer un programa diari.

A: Perquè suposava fer feina i nosaltres tenim molt respecte per la gent que treballa però no tant per treballar massa. Si treballes massa vol dir que alguna cosa no funciona.

Però finalment vau dir que sí.

D: Des que estudiàvem junts la il·lusió era fer un programa nostre, un projecte propi.

A: Era l'oportunitat de fer-ho.

D: I vam dir: "Escolta, va, fem-ho! Total, el contracte és per dos anys, tampoc ens lligarà gaire". I ara hem renovat, afortunadament, dos anyets més.

Us han tocat el crostó per alguna cosa que hagueu dit?

A: Mai. Però això depèn molt dels índexs d'audiència: de seguida que baixin ens el tocaran i en som conscients.

Mohamed Jordi té fans musulmans com ell?

A: Sí, molts.

D: Recordo que vaig anar a punxar a Reus i em van portar a un restaurant marroquí, i l'amo de seguida que em veu em diu: "Us escolto! Jo sóc Mohamed Jordi! Ho tinc tot perquè sóc musulmà i sóc maricon i parlo català". Era boníssim! Un musulmà amb sentit de l'humor, que entén que el personatge està fet des del carinyo.

Sabeu què en pensa Justo Molinero del seu alter ego radiofònic?

D: L'any passat ell ens va entregar el premi Ràdio Associació. I vaig pensar: "Hosti, quins collons!" Ens va dir: "Sou una mica cabronets, eh?", però rient. És un paio amb molt sentit de l'humor.

Potser els vostres oients no ho saben, però teniu una faceta musical, oi?

D: Jo sóc Phil Musical. Punxo música de còctel, per sonar en segon pla: Mancini, blue-jazz , bossa nova ... Ho faig com un hobby , de tant en tant.

A: Jo sóc el cantant del grup La Banda Municipal del Polo Norte i estem promocionant el segon disc. Fem el que en diem pop dur. I és més que un hobby .

Hi haurà canvis a La competència ?

A: Evoluciona amb nous personatges que mirarem d'anar estrenant a mesura que avanci la temporada, d'una manera natural, quan els necessitem.

D: I ens han dit que l'Angelines ha trobat parella estable!

Per acabar, qui se'ns pixa a la boca?

A: Els incompetents.

D: El nostre problema és que som molt covards. Un altre engegaria a la merda aquesta gent. Ara entenc l'" A la mierda! " del Fernán Gómez.

A: Un "A la merda!" a temps.

stats