Agenda cultural
Cultura 18/02/2022

10 plans culturals per al cap de setmana

Les retrospectives fotogràfiques del KBr i el Circ de l'Elefant d'Or protagonitzen l'agenda dels pròxims dies

ARA
4 min
'Chippewa Falls, Wisconsin, 1986', de Lee Friedlander
1.

El KBr estrena per doble

El KBr acull noves exposicions sobre dues figures que tenen en comú haver sigut cronistes imprescindibles de la seva època: el català Adolf Mas i el nord-americà Lee Friedlander. La mostra sobre Mas inclou més de 200 fotografies que recorren els elements més representatius del seu estil noucentista. Pel que fa a Friedlander, l'exposició fa èmfasi en alguns dels seus projectes més significatius, com The little screensThe American monumentAmerica by car.

Del 18 de febrer al 8 de maig al KBr

'Montserrat Blanc', d'Adolf Mas, ca. 1909 © Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic
2.

Lori Meyers, imaginatius i naturals

Aquest dissabte Lori Meyers actuarà a la Sala Barts en el marc del Guitar BCN. El grup acaba de publicar Espacios infinitos, el seu setè àlbum d'estudi. L'artista convidada serà la catalana Kora, que amb el seu dolç soft blues acompanyarà la sonoritat tan pròpia dels Meyers. Les entrades estan disponibles a la web oficial de The Project des de 25 €

Dissabte 19 de febrer a les 21 h a la Sala Barts

3.

'Terra baixa' en essència, però reinventada

30 anys després del Terra baixa de Fabià Puigserver, Roger Bernat torna a representar el clàssic de Guimerà. Durant els noranta van ser Lluís Homar, Emma Vilarasau i Mercè Aránega els encarregats d'encarnar els personatges. Avui, en canvi, són Enric Auquer, Aina Clotet i fins a 78 intèrprets –6 de diferents per a cada representació–els pilars fonamentals per a la reconstrucció de l'obra. El preu de les entrades oscil·la entre 9 i 29 euros.

Del 18 de febrer al 6 de març al Teatre Lliure de Gràcia

4.

El cinema envaeix la Fabra i Coats

El Centre d'Art Contemporani de Fabra i Coats, a Barcelona, inaugura una temporada plena de cinema. N'és una evidència la mostra audiovisual d'Apichatpong Weerasethakul Perifèria de la nit. El cineasta, que el 2020 es va endur la Palma d'Or a Canes, mostra en aquesta exposició 25 obres que expressen el seu món interior oníric i on conviuen animals i humans. El projecte immersiu reivindica la fotografia, en paraules de l'artista, com una "extensió de la nostra ànima".

Del 19 de febrer al 22 de maig a Fabra i Coats

'Power boy' (2011)
5.

La celebració del 10è aniversari de l'Elefant d'Or, en gran

Durant aquest cap de setmana se celebra el 10è aniversari del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or a Girona. Els 24 números escollits es repartiran en dos espectacles diferents, anomenats Blau i Vermell. Alhora que els artistes actuen, seran puntuats per un jurat de professionals que decidiran els premis oficials a l'anomenat Espectacle Or. Entre les atraccions en destaquen les noves creacions de circs estatals com el Gran Circ Bolxoi de Moscou o el Circ Estatal de Mongòlia. S'hi afegiran espectacles d'altres artistes independents arribats d'arreu del món.

Fins al 22 de febrer a la Gran Carpa Camp de Mart (la Devesa)

6.

'Paradís': valor poètic i transgressió

La transformació dels orígens i la innovació són els pilars fonamentals del procés creatiu de Joana Gomila i Laia Vallès a Paradís. A cavall entre la tradició i l'experimentació, les artistes creen un paisatge sonor rural i sideral, en què conviuen textures electròniques –mitjançant teclats, sintetitzadors, samplers– amb d'altres de més clàssiques. El concert té un preu de 12 euros. Les entrades estan disponibles a la web oficial de l'Auditori de Girona.

Divendres 18 de febrer a les 21 h a l'Auditori de Girona (Sala Montsalvatge)

7.

Catàstrofes i doctrines, a la Beckett

Pau Roca reconstrueix l'obra de Tim Croush Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva. Està basada en la història d'una família que busca respostes després d'un cataclisme. Paral·lelament apareix un home que escriu un llibre en què ho prediu tot. Com si es tractés d'un messies, convoca tots els seus seguidors en un espai on manifestaran la seva fe. Aquest rol l'acollirà el públic, que tindrà un paper molt important en el muntatge. L'espectacle, innovador i interactiu, s'estrena a la Sala Beckett de Barcelona després del seu pas pel Grec Festival.

Disponible fins al diumenge 20 a la Sala Beckett (Sala de dalt)

8.

El Cruïlla ens posa a ballar

En el marc del Cruïlla Primavera, 31 FAM actuaran a la Sala Barts. Després de l'èxit de Valentina el 2019, el grup va convertir-se en una de les bandes més aclamades per la joventut catalana barrejant trap, funk, dancehall i el R&B.

Divendres 18 de febrer a les 21 h a la Sala Barts

9.

Orfeó Català, OBC & Helsing

Un dels plats forts del cicle Palau 100 de l'Orfeó Català és la interpretació d'Oltra mar de Kaija Saariaho, compositora convidada al Palau, a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per Anna-Maria Helsing. També cal destacar l'estrena de Cinc pregàries de Bernat Vivancos en el mateix programa, amb actuació de la soprano Núria Rial. Vivancos beu de la inspiració nòrdica, element essencial d'un programa que es completa amb dues obres de Sibelius: Les oceànides i la Setena simfonia.

Dissabte 19 de febrer a les 20 h al Palau de la Música

10.

'Slow violence', de Hamill Industries

El CosmoCaixa acull una exposició en format mapping anomenada Slow Violence que vol fer reflexionar sobre l'impacte del canvi climàtic en el món actual. Un fenomen que està comportant transformacions geològiques i destrucció d'ecosistemes, però contra el qual no s'està lluitant prou. De manera sensorial i gairebé tàctil, el projecte de Pablo Barquín i Anna Díaz posa davant els efectes, els canvis i les repercussions produïts a la superfície de la Terra.

Divendres,18 de febrer, de 19 h a 22.30 h al CosmoCaixa

stats