Agenda cultural

10 plans culturals per al cap de setmana

El festival Sismògraf a Olot i l'exposició 'Picasso Projecte Blau', protagonistes de l'agenda dels pròxims dies

ARA
4 min
'Arran de cos', Aloma Fontana
1.

Redescobrint l'època blava de Picasso

El Museu Picasso treu a la llum quatre obres tapades del pintor en l'exposició Picasso Projecte Blau. El curiós és que eren obres que existien però no es podien veure, ja que es trobaven amagades sota altres quadres de l'època blava perquè Picasso va reutilitzar les teles. Natura mortaJaume Sabartés amb pinçanàs, Terrats de Barcelona i La copa blava, pintats entre 1901 i 1903, són les peces protagonistes de la mostra, que s'han pogut descobrir gràcies a l'optimització de la tecnologia.

Disponible fins al 4 de setembre al Museu Picasso

'El cec' de Picasso, l'última adquisició.
2.

Diversitat musical i talent al Festival Strenes

Aterra la desena edició del Festival Musical Strenes a Girona. La fita vol convidar artistes emergents a presentar nous treballs discogràfics, espectacles inèdits o les seves gires finals. Alguns dels desatacats d'aquest cap de setmana són Blaumut a l'Auditori de Girona, Sofia Gabbana a La Mercè, Ramon Mirabet al Teatre Municipal i Grabu a la plaça del Vi.

Fins a l'1 de maig en diversos espais culturals de Girona

3.

La catorzena edició del Festival Sismògraf

El Festival Sismògraf programa tres jornades plenes d'activitats, moltes de les quals gratuïtes, que connecten moviment i paisatge en entorns naturals de la Garrotxa. Artistes de Dinamarca, Noruega i Suècia comparteixen cartell amb noms locals com Amer Kabbani o Eulàlia Bergadà. L'edició s'allargarà durant tot el mes d'abril amb espectacles per la Diada de Sant Jordi o el Dia Internacional de la Dansa. Alguns dels plats forts del cap de setmana seran l'exposició Arran de cos, d'Aloma Fontana o l'espectacle Nebula de Vania Vaneau.

Del 7 al 10 d'abril en diferents espais d'Olot

4.

Contradiccions socials i denúncia d'injustícies al Festival Impacte!

Aquest cap de setmana comença la segona edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, Impacte! La fita té com a finalitat la creació d'iniciatives de sensibilització de la ciutadania en la justícia global i el desenvolupament sostenible. Algunes de les projeccions destacables són Una família colombiana de Tanja Wol Sørensen, en què s'explica el dilema moral i polític d'una dona colombiana, i Mal de caña, de Juan A. Zapata, que mostra la història d'immigrants haitians que treballen en condicions inhumanes en una antiga colònia sucrera propietat dels Fanjul, una de les famílies més poderoses dels Estats Units.

Del 7 al 10 d'abril a Barcelona, Girona, Granollers, Lleida, Reus i la Seu d'Urgell

5.

'Criatures fantàstiques', aquesta vegada sense Deep

Arriba a la gran pantalla la tercera de les seqüeles de Harry Potter, Animals fantàstics: Els secrets de Dumbledore. El professor Albus Dumbledore (Jude Law) sap que el mag fosc Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) està fent plans per apoderar-se del món màgic i, incapaç d'aturar-lo sol, confia en el zoòleg Newt Scamander (Eddie Redmayne) per dirigir un equip de mags i bruixes. A diferència de les dues primeres, en aquesta pel·lícula Grindelwald ja no és interpretat per Johnny Deep, destituït a causa de les acusacions de violència de gènere cap a la seva exparella, Amber Heard.

Divendres 8 d'abril del 2022

6.

Posar en relleu la saviesa femenina

El TNC estrena un nou cicle anomenat 365 Dones l'any, en què vol reivindicar totes aquelles dones de la història catalana que han estat silenciades o no han rebut prou reconeixement. En aquesta primera edició, l'escriptora i dramaturga Carmen Domingo indagarà sobre la vida i l'obra de l'escriptora Aurora Bertrana amb la lectura dramatitzada Ara parlo jo... Aurora (Quan no et recorda ningú), que es podrà veure al Centre Cívic Sant Agustí. L'activitat vol posar en relleu el vincle de Bertrana amb els barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

Dissabte 9 d'abril al Centre Cívic Sant Agustí

7.

Ilegales fan 40 'tacos'

Al febrer es va publicar La lucha por la vida, el nou disc d'Ilegales que coincideix amb el 40 aniversari del grup. En aquesta gira de presentació, els rockers vindran a Razzmatazz per oferir una posada en escena en què rememoraran clàssics i tocaran els temes més famosos, juntament amb noves cançons.

Divendres 8 d'abril a les 21 h al Razzmatazz

8.

'Trilogia Mozart - Da Ponte'

El Liceu acull la gran Trilogia de Mozart (Le nozze di FigaroDon GiovanniCosì fan tutte). A banda de la gran dimensió artística de les òperes, l'espectacle ha volgut buscar un tractament nou en què es mostra el sofriment femení enfront d'una forma violenta masculina. Una innovadora perspectiva que explora altres significats i convidarà els espectadors a confrontar-se a qüestions com la seducció, els límits del desig o el gènere.

Del 7 al 23 d'abril al Liceu

9.

Francesc Tosquelles, tot un pioner

El CCCB estrena l'exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat. L'exposició proposa un recorregut per les pràctiques d’avantguarda que el psiquiatre va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural. Va ser una figura cabdal per transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes. A més, va proposar abordar l’arrel social de la malaltia mental i transformar la institució psiquiàtrica. La mostra és el resultat d’un procés d’investigació desenvolupat pel docent Carles Guerra i la crítica literària Joana Masó.

Del 8 d'abril al 28 d'agost al CCCB

El psiquiatre Francesc Tosquelles a Saint-Alban.
10.

Fora del circuit 'mainstream' però acollits al CCCB

Subsol#2/2022 és un nou festival de cultura popular i underground que se celebra en tres jornades al CCCB. La seva voluntat és donar cabuda a propostes que queden excloses dels paràmetres de la cultura més formal o alta cultura. En aquesta primera edició hi assistiran el cantant de punk-trap Chill Mafia i el mallorquí Saïm amb un rock més melòdic i emocional. A més, hi haurà una taula rodona moderada per Sílvia Aymí en què participaran les autores Mamen Moreu, Maribel Carod, Ana Belén Rivero i Irene Márquez.

Dissabte 9 d'abril al CCCB

stats