Llei de mecenatge
Cultura 19/12/2023

Un 40% de deducció i 250 euros de micromecenatge: així queda la reforma de la llei de mecenatge

L'exempció fiscal pot arribar a ser del 50% per a les empreses si mantenen els donatius 3 anys

1 min
Actuacio de la Sant Andreu Jazz Band

BarcelonaDesprés d'anys de promeses i negociacions, el consell de ministres ha aprovat la reforma de la llei de mecenatge que inclou incentius fiscals per als inversors i canvis al règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives. L'acord per tirar endavant la llei estava pres abans de tancar la legislatura anterior, però va quedar avortat per les eleccions anticipades. L'acord el va tancar el PDECat amb el govern espanyol i reforma una llei de fa vint anys que el sector cultural, però també social i científic, esperaven.

Els quatre canvis principals en la llei són:

  • Les deduccions passen del 35% al 40% aplicables amb caràcter general, tant per a persones físiques com jurídiques.
  • Per millorar el percentatge de deducció, es redueix de 4 a 3 anys el nombre d'exercicis en els quals ha de fer donatius una mateixa entitat. Les persones físiques podran passar al 45% i les entitats jurídiques al 50%.
  • La quantitat que es pot desgravar per micromecenatge passa de 150 a 250 euros (és la base sobre la qual es poden deduir el 80% de la donació a l'IRPF).
  • S'amplia la llista d'activitats econòmiques que poden gaudir de l'exempció: s'hi inclou la inserció sociolaboral i l'educació a persones amb altes capacitats, per exemple

La nova llei s'ha aprovat per sorpresa abans d'acabar-se l'any, que era el compromís que tenia el govern del PSOE quan va arribar a un acord abans de l'estiu.

stats