Fiscalitat
Economia 20/04/2023

Més deduccions i noves contraprestacions: així canviarà la llei estatal de mecenatge

El PDECat tanca un acord amb el govern espanyol per modificar la normativa

3 min
Els reptes de futur del mecenatge

MADRIDLa reivindicaven i l'esperaven els empresaris, però també el sector cultural, social o científic. Ara, després de molts mesos de negociació, sembla que la nova llei estatal de mecenatge arribarà a bon port. Aquest dijous el PDECat ha anunciat un acord amb el govern espanyol per modificar alguns dels elements de l'actual norma, aprovada fa més de 20 anys. En concret, la formació catalana ha aconseguit desencallar la proposició de llei que va registrar al Congrés dels Diputats l'any 2021 i que, entre altres coses, incrementa les deduccions per micromecenatge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"[El resultat] no és 100% el que volíem, però és un avenç", ha expressat el diputat català Ferran Bel (PDECat), en roda de premsa al Congrés de Diputats. "Actualitzem la norma i l'equiparem a la llei francesa i italiana, que són les que hem pres com a referència", ha defensat Bel, que ha recalcat que si no canvia res, tirarà endavant amb gairebé tot el suport de la cambra baixa espanyola i, sobretot, amb el suport dels socis d'investidura.

S'espera que el text final s'aprovi a la ponència de la comissió d'hisenda del Congrés que se celebra aquest dijous a la tarda. Després, si no hi ha canvis, es ratificarà en una nova reunió de la comissió la setmana que ve i ja farà el salt al Senat. Es preveu que es pugui aprovar abans de l'estiu, tot i que els canvis entraran en vigor a partir de l'1 de gener del 2024. Aquestes són les principals novetats:

Més deduccions

D'una banda, s'afavoreix el micromecenatge i les petites aportacions. Així, en el cas de les persones físiques s'incrementa de 150 a 250 euros la base sobre la qual es poden deduir el 80% de la donació a l'IRPF. La resta de diners aportats tindrà una deducció del 40% (en lloc del 35% vigent). En el cas de les persones jurídiques, és a dir, empreses, les deduccions a l'impost de societats també passaran del 35% al 40%. Tot plegat, però, també suposarà menys ingressos, ha reconegut Bel. "Hi ha un impacte pressupostari, però des de l'òptica social és mínim. Això té un efecte multiplicador a la societat pel tipus d'activitats", ha dit Bel. De fet, és per aquest motiu que la norma s'ha negociat, sobretot, amb el ministeri d'Hisenda, malgrat que també esquitxa Cultura.

Benefici a la "fidelitat"

Tant per a persones físiques com jurídiques, el diputat del PDECat Sergi Miquel ha defensat que per "premiar" el mecenatge sostingut en el temps la deducció augmenta al 45% en el cas de les persones físiques i al 50% en el cas de les jurídiques (fins ara, per a totes dues se situava al 40%) si durant tres anys han fet la mateixa donació al mateix beneficiari. Fins ara, aquesta deducció per "fidelitat" es podia aplicar a partir del cinquè pagament anual i amb la nova llei es rebaixa al tercer any.

S'incorpora el concepte "donacions de serveis"

Un altre canvi que Miquel ha definit com una "gran victòria" és l'actualització del concepte de donatiu i donació. En concret, s'incorpora la possibilitat de fer "donacions de serveis". Això es tradueix en assessoraments i consultoria, espais de publicitat en mitjans de comunicació, donacions destinades a la rehabilitació arquitectònica de béns d'interès cultural i donacions a espais naturals protegits o béns culturals d'autors reconeguts. L'objectiu és "obrir" la idea de mecenatge més enllà de la simple transacció econòmica, com ja preveuen altres legislacions europees. "No quedava del tot clar què s'entenia per mecenes i ara anem més enllà del límit de la contraprestació", ha reiterat Miquel.

Més contraprestacions

Finalment, la norma també permetrà contraprestacions de béns o serveis de "caràcter simbòlic", sempre que no representin (superin) el 15% del valor de la donació amb un topall màxim de 25.000 euros. Per exemple, un mecenes que faci una donació a un festival de música, amb la llei a la mà, no podia oferir res a canvi, ha assegurat Miquel. "Ara podrà donar entrades", ha exemplificat el diputat català.

A més, també s'amplien les modalitats d'explotacions econòmiques exemptes, quan es desenvolupin per entitats sense ànim de lucre, a les següents activitats: investigació per al desenvolupament i la innovació, prestacions de serveis d'inserció sociolaboral de persones en risc d'exclusió social i les d'ensenyament i formació professional vinculades a estudiants d'altes capacitats.

stats