Crítica de cinema

'Cuestión de justicia', un drama judicial enlairat pel talent de Michael B. Jordan

Destin Daniel Cretton dirigeix aquesta pel·lícula basada en un cas real

Direcció: Destin Daniel Cretton. Guió: Destin Daniel Cretton i Andrew Lanham, a partir del llibre de Bryan Stevenson. 137 minuts. Estats Units (2019). Amb Michael B. Jordan, Jamie Foxx i Brie Larson.

Ambientada entre finals de la dècada dels 80 i principis dels 90, Cuestión de justicia explica la història real de l’advocat afroamericà Bryan Stevenson (interpretat per Michael B. Jordan, també productor del film), que poc després de graduar-se a Harvard es va proposar revocar la injusta pena de mort dictada per un jutge d’Alabama contra un home negre (Jamie Foxx) acusat de segrestar i assassinar un noia blanca. Una relectura de la història de David i Goliat que proposa més d’un viatge al passat. D’una banda, aquest drama judicial de manual beu de l’estètica i els tempos dels thrillers basats en novel·les de John Grisham, de La tapadora (1993) a Temps de matar (1996), que es van posar de moda als vols de l’època que recrea el film. Mentrestant, en paral·lel, el retrat de la lluita contra la violència i el racisme que perviuen en la societat nord-americana evoca l’esperança (avui en part frustrada) que va aflorar en la consciència ianqui durant l’era Obama.

Afectada d’una certa inclinació a sobreexposar les motivacions dels personatges i a subratllar el contingut dramàtic del relat, Cuestión de justicia esdevé una experiència gratificant gràcies a la tasca actoral de Michael B. Jordan, que a l’estela de tòtems com Denzel Washington i Sidney Poitier aconsegueix temperar els excessos emocionals de la pel·lícula amb un recital de contenció, presència i eloqüència.