POLÍTICA CULTURAL
Cultura 19/09/2016

Jaume Collboni vol 15 milions més per treure la cultura de "l'atonia"

El tinent d'alcalde presenta el seu full de ruta per al sector: més pressupost, recerca de nous públics, cultura de proximitat i més capitalitat

Laura Serra
3 min
Jaume Collboni divendres a Barcelona. El portaveu socialista té l'encàrrec de modular el to d'oposició i pacificar el grup parlamentari després dels canvis.

Barcelona"El que venim a dir és que tenim un pla i que tenim un equip dels millors disponibles a la ciutat", afirma el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni. Conscient que ja fa un any i quatre mesos de les eleccions municipals i que caldrà "prémer l'accelerador" per desplegar el seu pla en els tres anys de legislatura que queden, Collboni ofereix aquesta tarda una conferència davant representants del sector cultural al Mercat de les Flors per deixar clar que s'ha marcat uns objectius polítics concrets i que passen per "donar un nou impuls a les polítiques culturals per compensar la idea que la ciutat ha estat adormida els últims temps".

Deu objectius concrets de Collboni per a 3 anys de mandatAl migdia, flanquejat pels seus dos homes de confiança al capdavant de l'Institut de Cultura de Barcelona –l'assessor de presidència Xavier Marcé i el gerent Valentí Oviedo– ha concretat a la premsa els seus reptes, just un any i dos dies després que fes el mateix, en el mateix lloc, la llavors comissionada de Cultura, Berta Sureda –a qui, per cert, es reserva una nova funció en l'òrbita de l'Icub–. De paraules com 'participació', 'ciutadania', 'xarxa', 'proximitat' i 'transversalitat' s'ha passat a termes com 'capitalitat', 'pressupost', 'fiscalitat', 'indústries creatives' i 'públics'. Collboni assegura que el primer que va demanar per signar el pacte del PSC amb Barcelona en Comú és la regidoria de Cultura. "Per a mi és troncal", diu, i la situa en els fonaments del nou model turístic de la capital catalana.

Pressupost i fiscalitat

Per al seu pla, Collboni necessita un 15% més de pressupost, que amb el pressupost actual equivaldria a 15 milions d'euros més. Això suposaria que la Cultura s'enfila al 5% del pressupost total de l'Ajuntament, molt per sobre del 0,9% que hi dedica la Generalitat. Per aconseguir aquest increment, el tinent d'alcalde no només espera més aportació municipal sinó explorar noves vies, com el mecenatge (ressuscitant la fundació Barcelona Cultura) i a partir de mesures fiscals aplicades sobre el turisme, com la recuperació de la taxa turística per al sector cultural. L'Ajuntament ja ha anunciat una primera mesura, que ha estat abonar l'IBI als espais culturals privats. Asseguren que han posat sobre la taula del conseller d'Economia i Hisenda altres propostes.

Crear nous públics

En una idea sí que coincideixen Collboni i l'anterior projecte de Berta Sureda: "La cultura no la fa l'Ajuntament, sinó els creadors i els ciutadans", diu el tinent d'alcalde, que entona l'autocrítica per part de les files socialistes per haver convertit l'Icub "en una màquina de producció de continguts". Ara l'objectiu és incrementar les 200.000 o 300.000 persones que calculen que consumeixen cultura. Una via serà creant un circuit de gira professional pels centres cívics de la ciutat, "per acostar els creadors al ciutadà", i generant noves centralitats des dels barris i les fàbriques de creació. També vinculant la cultura amb ensenyament.

Turisme i internacionalització

"No és antitètic generar noves centralitats i voler internacionalitzar la cultura", assegurava Collboni, que defensa la "imatge-marca internacional de Barcelona". Per a ell, la cultura ha de ser un element essencial del nou model turístic de la ciutat, cosa que alhora pot ser beneficiosa per a l'oferta cultural. Una de les propostes és nodrir l'oferta cultural a l'agost, per exemple obrint l'amfiteatre Grec.

Capitalitat cultural

"Barcelona ha de ser la capital cultural del país i liderar l'àrea metropolitana, que és el que ens dóna una escala i magnitud homologable a altres capitals culturals del món", afirma Collboni. En concret, cita el districte cultural de l'Hospitalet de Llobregat, on s'ha anunciat que vol ser el Sónar i el Cirque du Soleil.

Suport al teixit productiu

"Ens preocupa la degradació de les condicions salarials i laborals que tenen les empreses privades que operen en l'àmbit de la cultura", diu Collboni. La proposta de desgravar l'IBI va en aquest sentit, però també es revisaran els concursos públics i l'externalització de serveis, assegura.

En conjunt, Collboni creu que hi ha mesures que seran efectives a mitjà termini, però també "mesures urgents si volem sortir de la certa atonia que hi ha en el sector de la cultura a Barcelona, a Catalunya i a Espanya". "No tenim totes les competències, però tenim més recursos que altres administracions", ha defensat, "i sobretot tenim l'obligació moral i política de tornar a situar la cultura en l'ADN de Barcelona. Per a nosaltres la cultura és central en la idea de ciutadania i en la identitat de la ciutat".

stats