Premi europeu a Harquitectes per la rehabilitació de la Lleialtat Santsenca

També s'ha premiat la restauració de l’edifici 'art nouveau' Maison Saint Cyr, a Brussel·les, i la plaça Skanderbeg, a Tirana

El despatx Harquitectes continua tenint ressò gràcies a la seva renovació del Centre Cívic Lleialtat Santsenca: ahir a la nit van rebre un dels premis europeus d’intervenció en el patrimoni que atorga l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) perquè la seva intervenció, segons el jurat, “manté l’esperit original de l’edifici” amb una arquitectura “sensible” i “compromesa amb la sostenibilitat”.

En la categoria de divulgació van ser premiades Montserrat Villaverde i Laida Memba Ikuga pel projecte Patrimoni Guinea 2020, perquè és “un model participatiu, multidisciplinari, integral i reproduïble” per valoritzar el patrimoni. En aquesta edició el jurat va atorgar un premi especial de restauració a l’estudi belga Ma2 Project per l'edifici 'art nouveau' Maison Saint Cyr, a Brussel·les, "per l'excel·lent treball realitzat per fer valdre totes les particularitats d'un edifici històric" i "la gran riquesa d'espais". Tot això va ser fruit "del treball artesanal i de restauració que defineix els seus interiors d'estil eclèctic i historicista", en paraules del jurat. 

També van ser premiades la plaça Skanderbeg, a Tirana, en què van destacar "la humilitat expressada" en aquest projecte "revalorant al mateix nivell el conjunt arquitectònic circumdant i donant porositat amb l'entorn", i el pla especial de protecció i rehabilitació del centre històric de Liérganes (Cantàbria), amb un projecte, dels arquitectes Carlos Riaño Lozano, Carlos Ferrán Alfaro, Fernando Navazo Rivero, Carlos Ferrán Aranaz i Luis Herrero Fernández, que "presenta un alt valor per a la recuperació de la vida ordinària en contraposició al fenomen del progressiu abandó dels centres històrics".

Albània treu pit a Barcelona de la plaça més gran dels Balcans

La primera edició d'AADIPA es va celebrà l'any 2013, quan va ser premiat el nou Rijksmuseum d'Amsterdam, de Cruz i Ortiz Arquitectos. Entre els premiats durant aquests anys també destaca el projecte del convent de les Bernardas a Tavira de l'arquitecte portuguès Eduardo Souto de Moura.