PALADARS
Cultura 26/09/2014

Mil combinacions de recuit

Quan s’ha cansat de les melodies locals busca notes exagerades fora de casa i es deixa seduir pel gingebre i pel wasabi

i
Ada Parellada
2 min

EL PRODUCTE

Recuit

Si tornem a quallar el xerigot de fer mató, en surt el recuit

Som un país que no ens agrada llençar. Valorem el que tenim i sabem donar segones oportunitats. El formatge n’és una mostra, allarga la vida de la llet. En posar-hi el quall, la caseïna s’agrupa i una quantitat important de xerigot, el líquid, es desaprofita. Malaguanyat! A pagès el tornen a quallar i el resultat, una pasta suau de gust i textura, s’anomena recuit. La paraula ho diu: recoure, tornar a coure. Aquesta pràctica ancestral havia quedat reduïda als racons de les cases i de la memòria. Ara a l’Empordà el recuperen amb força.

LA IDEA

FER-NE MIL COMBINACIONS

Oblideu-vos de la clàssica mel i fruita seca i goseu combinar-lo amb tot

Les parelles de ball clàssiques del recuit són la mel i la fruita seca. Però ara s’ha modernitzat i ja no es conforma ballant una sardana o un vals, ara es decanta pel rock, per això tria companyies més punyents, més agressives, com les potents anxoves, les albergínies punkies vestides de fosc, el sanguinari tomàquet, el presumit pesto, que tot ho perfuma, o els diamants de magrana. Quan s’ha cansat de les melodies locals busca notes exagerades fora de casa i es deixa seduir pel gingebre i pel wasabi.

L’ACTIVITAT

UN LLIBRE DE RECEPTES

Més que un llibre és una declaració d’amor a un producte excels

Potser penseu que m’he begut l’enteniment posant música al recuit, vestint-lo de colors o comparant-lo amb tribus urbanes. És el resultat de la influència del llibre Recuit, recuit, llibre de receptes, de Tano Pisano, un pintor i cuiner sicilià establert a l’Empordà que ha escrit un recull de 260 receptes amb recuit complementades amb poesia, fotografies, aquarel·les i música, inclosa una cançó original interpretada per Sílvia Pérez Cruz. Et fa sentir la gastronomia més enllà del plat.

stats