Adéu a Joan B. Culla

"Adeu, amic. Ens feies encara molta falta"

Personalitats de tots els àmbits s'acomiaden de Joan B. Culla

4 min
Joan B. Culla.

BarcelonaAvui dimecres ha mort l'historiador Joan B. Culla (Barcelona, 1952). Va ser professor de moltes generacions de periodistes i historiadors. Des dels diaris i des de la televisió i la ràdio, va fer arribar la història a milers de persones que no eren ni una cosa ni l'altra. Culla ha marxat, però deixa una gran obra que permet conèixer i entendre molt millor tant el segle XX com el present més actual. Avui molts s'han acomiadat d'aquest gran professor a qui li encantava aprendre i debatre.

Entrevista al President Pere Aragones

Pere Aragonès

President de la Generalitat

"Catalunya perd un historiador de referència i un intel·lectual compromès amb el país i la seva llibertat. De discurs clar, contundent si calia, amant dels debats intensos i amb fidelitat absoluta a Catalunya. Gràcies pel teu mestratge, Joan B. Culla, descansa en pau."

Jordi Pujol, durant la conferència a la UPF / Jordi Pizarro

Jordi Pujol

Expresident de la Generalitat

“Un home molt independent de pensament. Mai vaig saber qui votava.”

Xavier Domenech

Xavier Domènech

Historiador

"Vaig ser alumne seu i com a professor era divertidíssim. Tenia un coneixement absolutament detallat de certs episodis de la història de Catalunya i ho explicava amb una gran ironia. Una ironia que anava acompanyada d'una gran capacitat analítica i un coneixement enorme. La seva obra és immensa i ens ha relatat gran part de la història política del segle XX i d'aquest segle. Constantment arreplegava papers de tots els congressos dels partits, fins i tot de l'extrema esquerra radical quan es muntaven paradetes a les Rambles. Amb tota aquesta documentació va crear un arxiu enorme. Va ser també un gran company. L'apassionava escriure però sobretot ensenyar. Recordo com va tornar a classe en ple covid. Tot i haver estat malalt, va viure aquest retorn amb una enorme alegria perquè tenia la possibilitat de tornar a ensenyar. Era una persona molt apassionada, a qui li encantava la polèmica i dir el que pensava. He perdut un company amb el qual podies discutir sobre absolutament tot."

Mònica Terribas

Mònica Terribas

Periodista

"Joan B. Culla va viure entenent que per poder construir el sentit de comunitat responsable era imprescindible implicar-se quotidianament i compartir els seus coneixements. I això ho va fer des de la franquesa, la defensa dels seus principis i el rigor, dins i fora de les aules. Culla no regalava elogis ni falses emotivitats, regalava intel·ligència, que és socialment el regal que més ens fa falta. La seva última lliçó magistral ha estat ensenyar-nos a marxar."

Pilar Rahola entrevistada per Albert Om.

Pilar Rahola

Periodista i escriptora

"En Joan era un pensador en la pell d’un historiador. Un noucentista de llengua afilada i mirada brillant que va comprometre’s sempre amb la defensa de Catalunya. Però, per damunt de tot, era una extraordinària persona."

Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural

Xavier Antich

President d'Òmnium Cultural

"Joan B. Culla ha estat referent intel·lectual i moral del catalanisme. Veu lúcida, crítica i exigent, que sempre ha posat densitat històrica i mirada llarga en anàlisis i diagnòstics. Un dels caps més ben moblats del país. Insubornable. Adeu, amic. Ens feies encara molta falta."

Pilar Eyre

Pilar Eyre

Periodista i escriptora

"Ha mort l'historiador Joan B. Culla. Era un savi modest i proper, va ser professor meu a Bellaterra. A les classes, a vegades, parlava dels seus pares, que eren forners. Li encantava xerrar amb nosaltres després de classe. Adeu, professor."

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal.

Joaquim Nadal

Historiador i conseller de Recerca i Universitats

"Joan B Culla ha estat un excel·lent professor, un comunicador eficaç, un articulista punyent, un investigador de primer nivell. Compromès i honest, al servei de la història de Catalunya. De criteri independent i d’actitud dialogant. Una pèrdua sensible per la recerca i la universitat de Catalunya."

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga

Natàlia Garriga

Consellera de Cultura

"Estem molt tristos perquè ens ha deixat Joan B. Culla, historiador, articulista, divulgador, professor… Una mirada lúcida imprescindible del nostre país. Fa uns mesos vam poder-lo acompanyar en un reconeixement molt emocionant, on vam poder constatar com d’important va ser per a moltes persones i per a tota Catalunya. Ell va poder viure el respecte i l’estima que li tenia tothom. Per sort, ens deixa un llegat molt gran. El recordarem sempre.”

El catedràtic Antoni Segura, nou president del CIDOB

Antoni Segura

Historiador

"Ens ha deixat un dels millors historiadors del país i un comunicador excepcional, crític, insubornable, de prosa afilada, provocador, adversari temible en qualsevol debat, polemista fins a l’extenuació, però sempre respectuós amb les opinions i les idees dels altres quan les defensaven amb arguments sòlids i fonamentats. Serà un buit molt difícil d’omplir. Company d’estudis i de discussions, va ser un honor que em demanés participar en el tribunal de la darrera tesi que va dirigir sobre «el tema», aquell en què mai ens posàvem d’acord, i també que acceptés formar part del d’una dirigida per mi sobre el laborisme israelià."

Javier Lafuente

Javier Lafuente

Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona

"El professor Joan B. Culla va ser capaç de transmetre el plaer del saber i la satisfacció de l’esforç d’assolir-lo captant l’atenció de l’alumnat. I va demostrar un compromís ferm amb la tasca docent i, sobretot, amb els seus estudiants. Un compromís que ha estat fonamental per endinsar l’alumnat en el coneixement i per motivar-lo a ser crític i reflexiu. Un aprenentatge de gran valor que acompanya avui dia milers de titulats de la UAB."

Adrià Fortí

Historiador

En Joan B. Culla serà durant molts anys un referent ineludible per a la historiografia catalana. Els anys que hem treballat plegats m’han permès de constatar la profunditat del seu coneixement, l’habilitat per a transmetre’l al públic no especialitzat, la passió encomanadissa amb què explicava la història, la seva recerca infatigable i intel·lectualment honesta, els seus camps d’interès tan diversos que era capaç de relacionar perquè formessin un tot coherent. Mestre de diverses generacions d’historiadors i periodistes d’aquest país, el seu traspàs ens deixa una mica orfes, amb el consol de comptar amb la seva extensa obra publicada i amb les eines que el seu exemple ens ha proporcionat per a continuar la tasca des de les coordenades que exemplificava tan bé: el rigor, el detall, l’obertura de mires i la recerca infatigable de la veritat.

stats