Art
Cultura 06/03/2015

Els museus han de prohibir el pal per fer 'selfies'?

Centres d'arreu del món, com la Galeria dels Uffizi i els Museus Vaticans, limiten l'ús aquest accessori i al·leguen la seguretat de les obres exposades; Barcelona els permet

Efe
2 min
Els pals per fer 'selfies' s'han popularitzat / STEVE MARCUS / REUTERS

BarcelonaEls turistes volen cada vegada més fotografies per immortalitzar cada moment viscut en una ciutat desconeguda. Però alguns museus comencen a posar-hi límits: n'hi ha que han prohibit l'ús de l'accessori de moda, el pal extensible per fer 'selfies'.

La integritat de les obres exposades n'és la raó, i moltes galeries han solucionat aquesta qüestió de forma radical. Aquest és el cas de la Galeria dels Uffizi, a Florència, que l'octubre va decidir vetar-ne l'ús dins de les seves instal·lacions per protegir les peces. Els Museus Vaticans també han seguit l'exemple. Al seu web ja està disponible la norma que diu que "està prohibit l'ús del pal per fer-se fotografies amb disparador automàtic o 'selfie'".

Fora d'Europa també s'ha aplicat aquesta decisió salomònica: el Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA) aplica la prohibició des d'aquest febrer per garantir la seguretat tant dels visitants com de les obres d'art. Altres museus novaiorquesos importants també han imitat el MoMa, com la Frick Collection, el Museu Metropolità (MET) o el Guggenheim, que no permet fotografies a gran part del recinte.

Les principals capitals europees, però, encara debaten sobre què fer davant d'aquesta eina que pot alterar el seu patrimoni cultural. Berlín ja aplica la mateixa norma als museus més importants, com el de Pèrgam i el Neues Museum, mentre que d'altres ciutats com París encara no s'han pronunciat –cas del Centre Pompidou–. Londres, però, permet el pal per fer 'selfies' a les seves principals galeries: el museu Britànic i les galeries del grup Tate. És el cas de Catalunya, on museus com el MACBA o el MNAC permeten l'ús de càmeres i el pal extensible per fer 'selfies'.

El Thyssen, en canvi, no permet el pal per fer fotografies a les obres ni l'ús del 'flaix'. El Reina Sofia no el prohibeix explícitament, però no deixa utilitzar 'flaix' ni trípodes, ni es poden fotografiar totes les zones de la galeria.

stats